Hyppää sisältöön

MaNu-hanke kiittää ja kuittaa!

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton luotsaama MaNu-hanke loppuu vuodenvaihteessa.
Viimeisen kolmen vuoden aikana hanke on perustanut ja vakiinnuttanut maakunnallisten nuorisovaltuustojen toimintaa Kanta-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. 

Maakunnalliset nuorisovaltuustot, eli manut, koostuvat nuorisovaltuutetuista jotka yhden maakunnan alueella kokoontuvat ja vaikuttavat ylikunnalliseen päätöksentekoon. 

Manuja ei ollut olemassa, ennen kun vuonna 2017 lähdimme niitä yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa perustamaan. Olemme siis erilaisten kokeilujen kautta luoneet nuorten näköistä vaikuttamiskanavaa maakuntiin. Vaikka Sipilän hallituksen suunnittelemaa maakuntauudistusta ei tullut, avasimme nuorille ovia alueellisen vaikuttamisen piiriin. 

Monet maakuntaliitot innostuivat nuorten mukaan ottamisesta päätöksentekoon ja esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla alueen nuoret pääsevät pian mukaan manu-toimintaan miettimään maakunnan ilmastostrategiaa. Toisissa maakunnissa mietitään vielä, heittäytyvätkö he mukaan vaikuttajaryhmien perustamiseen. Vaikka maakuntauudistusta ei ole näköpiirissä, olemme jo huomanneet kuinka monet nuoria koskevista päätöksistä tehdään ylikunnallisesti. Kunnan sijasta esimerkiksi terveydenhuollon järjestämisestä saatetaan sopia kuntayhtymissä, joihin nuoria ei ole vielä osattu kutsua vaikuttamaan.

Mites tästä eteenpäin? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto tulee jatkossakin valvomaan nuorisovaltuutettujen etuja sekä kunnissa että maakunnissa. Olemme huomanneet, että alueellisessa yhteistyössä säilyttämisen arvoista on nuvien välinen yhteistyö ja verkostoituminen. Se tukee nuvien toimintaa ja tarjoaa vertaisoppimista ja -tukea toiminnalle. Näitä ja muita oppeja ja kokemuksia on kerätty hankeopas Manu-aaliin, joka julkaistaan hankkeen loppuseminaarissa Helsingissä 17.1.2020.

Kuulumisia maakunnista

Hankkeen puitteissa olemme perustaneet kolme maakunnallista nuorisovaltuustoa, joissa kaikissa toiminta on jatkunut aktiivisena.

Kanta-Hämeessä toiminta jatkuu vuonna 2020 Hämeen liiton alaisuudessa. 
Yhteyshenkilö: Arto Saarinen, arto.saarinen@hame.fi 

Pohjois-Karjalassa toiminta jatkuu tuttuun tapaan Pohjois-Karjalan liiton alaisuudessa.
Yhteyshenkilö: Maarita Mannelin, maarita.mannelin@pohjois-karjala.fi 

Uudellamaalla toiminta jatkuu verkostomaisena. Yhteistyö Uudenmaan liiton kanssa lakkaa, mutta yhteistyötä esim. Etelä-Suomen Aluehallintoviraston kanssa tiivistetään. Uudenmaan manun vaiheista tiedotetaan lisää ensi vuoden puolella.

Kiitos meidänkin puolestamme! 

Ystävällisin terveisin,
Projektikoordinaattori Sohvi Hellsten ja Projektipäällikkö Helen Honkasaari