Hyppää sisältöön

Nuva ry:n puheenjohtaja Sami Salminen: “En hae jatkokautta liiton johdossa”

Jyväskylän liittokokouksessa hain mandaattia järjestömme uskottavuuden palauttamiseen. Työ järjestöllisen vakauttamisen eteen on sujunut onnistuneet ja nyt on aika miettiä tulevaisuutta.

”En koskaan ajattele tulevaisuutta. Se tulee kyllin pian” on Albert Einsteinin tokaisu lähes sadan vuoden takaa. Vaikka tulevaisuuden ajattelu saattaa tuntua nuorisojärjestökentällä ikävältä tulee aina väistämättä vastaan aika, jolloin sitä on toden teolla ajateltava. Itselläni se aika on ollut nyt.

Vuosi sitten meillä Nuva ry:ssä oli sekava tilanne. Jäsenistö oli menettänyt uskonsa järjestön toimintakykyyn ja meiltä liittohallituksessa puuttui selkeä visio, mihin suuntaan uudessa tilanteessa lähtisimme rakentamaan nuorisovaltuustoliikettä. Kollektiivina annoimme lupauksia uudesta avoimesta ajasta, mutta sitä toiminta ei kuitenkaan pohjimmiltaan ollut.

Seurattuani tilannetta päätin yrittää toimia vielä kerran. Lähdin tavoittelemaan Jyväskylän liittokokoukselta mandaattia liiton tilanteen vakauttamiseksi. Halusin vielä nähdä päivän, jolloin nuorisovaltuustoliikkeemme jäsenet voisivat tuntea järjestöstään ylpeyttä! Ja monen yllätykseksi selvisimme vaalikamppailussa ensimmäisenä maaliin. Välitön palaute oli sekava. Osalle voittoni oli juuri sitä, mitä he järjestöltä toivoivat. Osalle se taas oli suorastaan shokki. Kun astuin pitämään ”voittajan” puhetta tiesin, että nyt tämä kamppailu vasta alkaisi. Mandaattini oli selvä, mutta liiton tilanne ei vielä ollut.

”On otettava oppia menneisyydestä ja vältettävä kaikkea, mikä voisi antaa aihetta väärinkäsityksiin”; –Väinö Tanner.

Liittohallituksen kanssa työskentelyn aloittaminen jännitti. Tunsin kaikki kohtalaisen hyvin etukäteen, mutta ryhmädynamiikassamme paistoi pieni kitka. Pelkäsin myös, kykenisinkö olemaan sananimittainen mies ja pitämään yhdessä hallituksen kanssa lupaukseni. Olen kuitenkin saanut useita kertoja tänä vuonna todistaa pelkoni täysin turhiksi. Meillä on nuori ja eteenpäin katsova liittohallitus, joka uskaltaa haastaa ja kyseenalaistaa. Se jos mikä on tehnyt liiton vakauttamisesta helpompaa. Kiitos liittohallitus!

Konkreettisesti tarkastellen liittohallituksemme on:

  • Laatinut uuden Keskipitkän aikavälin taloussuunnitelmansuunnittelu vuosille 2020-2025.
  • Hyväksynyt kansainvälisyyssuunnitelman linjaamaan pohjoismaista yhteistyötä.
  • Uudistanut liiton brändiä.
  • Ensi vuotta varten tehnyt kokonaisuudistuksen liiton valtakunnallisille tapahtumille.
  • Innovoinut uusia paikallisia koulutuksia ja päivittänyt PeVaVaa.
  • Tehnyt mahtavaa hanketyötä maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis –ja kehittämishankkeen tiimoilta.
  • Mahdollistanut Osallisuuden osaamiskeskuksen avulla ajatuksia herättävän Huipputapaamisen.
  • Kehittänyt piirineuvoston toimintaa.
  • Onnistunut erinomaisesti hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Lisäksi jäsenkyselyiden tulokset ja liiton strategiamittaus 6/2019 osoittavat, että toiminta on palannut vuoden 2017 tasolle. Nuorisovaltuustokentällä on päällä hyvä pöhinä ja on jälleen ilo katsoa, miten olemme palanneet hiekkalaatikkoleikeistä oikeiden asioiden pariin.

Kunniaa tästä kaikesta ansaitsevat ehdottomasti myös liittomme työntekijät. He ovat uskomattomia oman alansa ammattilaisia ja on ilo tehdä ihmisten kanssa töitä, joista kaikista näkee innostuksen nuorisovaltuustotoimintaa kohtaa. Kiitos jokaisesta päivästä Mikko, Helen, Noora, Siiri, Laura, Sohvi, Jenni ja Oscar. Sekä tietty nuvaliikkeestä toisiin tehtäviin siirtyneet Otto, Aino ja Senja!

Mutta miksi lopettaa tähän vuoteen?

En kiellä, etteikö ajatus vielä yhdestä vuodesta houkuttelisi. Elän unelmaani ja olen asemassa, jossa koen olevani osaavimmillani. Olen kuitenkin koko ajan tiennyt, että Jyväskylän liittokokoukselta saamani mandaatti koskee vain vuotta 2019, niin käytännön tasolla kuin henkisesti. Tehtäväni tulee päätökseen vuoden lopussa ja se riittää minulle. Minä en ole tullut kehittämään Nuva ry:tä, vain vakauttamaan ja palauttamaan järjestömme kunnian. Tässä työssä koen onnistuneeni ja toivon sen olevan perintöni tuleville nuorisovaltuutetuille.

2020-luvun alkaessa haluan aloittaa yliopisto-opintoni, kehittää heinolalaista kuntapolitiikkaa ja vaikuttaa Demarinuorten kautta yhteiskuntaan. Uskon, että seitsemän vuoden kokemukseni nuorisovaltuustoliikkeessä tulee olemaan näissä tulevissa koitoksissa enemmän kuin hyödyksi. ”Mies voi lähteä liitosta, mutta liitto ei miehestä”. Jos Nuva ry tarvitsee vielä joskus palveluksiani, olen alumnina niihin käytettävissä.

En tule ottamaan minkäänlaista kantaa Lahden liittokokouksen henkilövalintoihin ja toivon kaikin puolin hauskaa, reilua ja hyvä henkistä kampanjointia. Esitän vain toivomukseni, että jäsenistömme jaksaa rakentaa nuorekasta järjestöä. Meidän ei enää tämän vuoden jälkeen tule takertua 2010-luvun haavoihin, vaan avarakatseisesti rakentaa uuden vuosikymmenen järjestöä. Helppoa se ei aina ole, mutta meille nuvalaisille aktiivinen kansalaisuus ja osallisuuden puolesta taisteleminen on veressämme. Joten lähtekää rohkeasti mukaan liittokokoukseen vaikuttamaan ja muuttakaa maailmaa!

Sami Salminen
Puheenjohtaja
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry