Hyppää sisältöön

Liittokokouksen XXIII julkilausuma: Yksikin menetetty vuosi voi vaikuttaa nuoren elämään merkityksellisesti

Ensi kevään kuntavaalit koskettavat nuoria ennennäkemättömällä tavalla. Tulevatko nuoret saamaan vaikuttamisen paikkansa, kuunnellaanko kunnissa nuorten ilmastohuolia, entä tuetaanko nuoria tarpeeksi koronavuoden jälkipyykissä? Muun muassa näihin kaikkiin asioihin voimme kuntatasolla vaikuttaa. 

Nuorten ehdokkuus ja oma aktiivisuus kuntavaaleissa on ensi kevään kannalta äärimmäisen tärkeää, toteaa Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton vuoden 2021 vastavalittu puheenjohtaja Anton Hietsilta.

Nuorten äänen kuuluminen tulee taata myös vaalien jälkeen. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton XXIII liittokokous vetoaa ehdokkaita ottamaan kuntavaaliteesimme nimiinsä ja vaatimaan nuorille heille kuuluvat vaikuttamisen paikat ja edellytykset jokaisessa kunnassa.

Vuoden 2020 myllerryksessä ilmastonmuutos on edelleen sukupolvia yhdistävä globaali uhka. Kunnat ja kaupungit ovat Suomen ilmastotyön kärjessä. Siksi nuorten tulee päästä osallistumaan myös kuntatason pöytiin, joissa ilmastotoimista päätetään.

Pandemia ja sen pysäyttämiseksi tehdyt välttämättömät toimet ovat osuneet nuoriin erityisen raskaasti.

Yksikin menetetty vuosi voi vaikuttaa nuoren elämään merkityksellisesti, toteaa Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton vuoden 2021 vastavalittu puheenjohtaja Anton Hietsilta.

Ensi kevät ratkaisee monella tapaa nuorten uskon politiikkaa ja instituutioita kohtaan. Nyt sosiaalisesta ahdingosta muodostuva lasku on sellainen, johon meillä ei ole varaa. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton XXIII liittokokous vaatii kuntavaalitoimijoita tarttumaan nuorten ehdokkuuden ja äänestämisen esteisiin sekäpurkamaan niitä. Vaalihäirintä, taloudelliset syyt tai leimaantumisen pelko eivät saa olla este demokratiaan osallistumiselle.

Jotta nuoret eivät menetä toivoaan, on vallassa olevien sukupolvien oltava mukana nuorten osallisuuden mahdollistajina, ei sen esteinä. Varmistetaan yhdessä, että 2000-luvun kolmannesta vuosikymmenestä tulee nuorten vuosikymmen.

Lisätiedot:

Vuoden 2021 puheenjohtaja Anton Hietsilta
anton.hietsilta@nuva.fi