Hyppää sisältöön

Paikallisena kouluttajana oppii vaikka mitä

Morjens! Nimeni on Patrick ja olen tamperelainen entinen nuorisovaltuutettu ja ennen kaikkea paikallinen kouluttaja. Olen ollut nuvaurallani monessa mukana: nuorisovaltuuston puheenjohtajana, piirin varapuheenjohtajana, maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenenä ja vaikka missä muussa! Yksi parhaimpia asioita nuvamatkani varrella on kuitenkin ollut muiden nuvalaisten kouluttaminen – ei ole mitään niin mukavaa kuin kuulla positiivista palautetta koulutettavilta. Olet ollut hyödyksi ja antanut panoksesi.

Lähdin mukaan paikalliseksi kouluttajaksi kolmen asian takia:

  • ajattelin, että tulisin kouluttajana tapaamaan nuorisovaltuustokenttää enkä ainoastaan heitä, jotka ovat liitossa jo valmiiksi aktiivisia,
  • kouluttajana saisin lisää esiintymisvarmuutta ja
  • voisin innostaa nuoria jatkamaan nuorisovaltuustouraa ja kehittämään itseään.

Kolmen pointin taktiikka on onnistunut, ja olen päässyt kouluttajana tekemään juuri sitä mitä hainkin.

Millaista kouluttaminen sitten on?

Jokaisella kouluttajalla on oma tapansa toimia. Liitto tarjoaa perusraamit, jossa kouluttaa, mutta paikallinen kouluttaja saa räätälöidä koulutuksesta oman näköisensä. Se on se juttu! Koulutuksien ei ole tarkoitus olla kaavamaisia. Jos haluat, saat tehdä ihan omanlaisesi koulutuksen perusraameja kunnioittaen! Tämä mahdollistaa sen, että minäkin olen voinut räätälöidä koulutuksia sen suuntaiseksi, mitä havaintoja olen huomannut pienellä vaivalla tehdyllä lisäselvityksellä kunnan nuorisovaltuuston tilasta.

Mikään koulutus ei ole samanlainen. Ei taatusti – sen voin luvata. Toisessa paikassa koulutettavat saattavat kysyä paljon kysymyksiä ja keskustella, toisaalla taas halutaan enemmän kuunnella kouluttajan näkemyksiä ja katsoa diaesitystä. Kouluttaja hyötyy: tilannetaju ja erilaisiin tilanteisiin reagoiminen kehittyvät. Se ei ole vähäpätöinen asia missään nimessä.

Kouluttajana tulet pääsemään osaksi monen nuorisovaltuutetun tarinaa. Kouluttaja voi innostaa jatkamaan nuorisovaltuustouraa – toisaalta kouluttaja voi myös auttaa jo pitkään mukana olleita. En voi tarpeeksi korostaa, että jokainen kouluttaja on erilainen ja sen tulee myös näkyä koulutuksissa. Eihän niistä muuten olisi mitään hyötyä, jos et saa olla oma itsesi!

Jos mietit kouluttajaksi lähtemistä, hae mukaan

Et menetä mitään vaan päinvastoin: saat lisää kokemusta esiintymisestä, itsevarmuutesi yleisön edessä kasvaa, tilannetajusi kehittyy, pääset tapaamaan uusia ihmisiä ja tutustumaan huipputyyppeihin. Voisin jatkaa tätä listaa vaikka kuinka pitkään.

Minä olen saanut paikallisena kouluttajana toimimisesta paljon. En kadu missään tapauksessa kouluttajaksi lähtemistä, vaan tämä on ollut antoisaa aikaa. Saat kouluttajaverkoston ympärillesi, tukea ja valmiit materiaalit, joten miksipä ei? Ylimääräisiä taloudellisia kustannuksiakaan ei synny, koska koulutettava nuorisovaltuusto kustantaa kulusi.

Sekä sinä että koko nuvakenttä hyötyy, jos lähdet mukaan paikalliseksi kouluttajaksi. He saavat koulutusta nuorelta nuorille ja sinä saat uusia kontakteja. Paikallisissa koulutuksissa on myös liitolle valtava potentiaali, joten siinä kannattaa olla mukana!

Kesäterveisin,

Patrick Itäniemi, kouluttaja