Hyppää sisältöön

Huippiksesta löytyi kavereita ja pääsi vaikuttamaan

Perjantaina 2. syyskuuta Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto järjesti nuorten vaikuttajien huipputapaamisen valtiovarainministeriön tiloissa Helsingissä. Tapahtumaan saapui 80 nuorisovaltuutettua ympäri Suomen.

Teksti ja kuva: Silja Aunola

Arnas Samuilis (16) saapui Helsinkiin junalla Alavudelta torstain ja perjantain välisenä yönä. Hän on nyt neljättä vuotta mukana Alavuden nuorten vaikuttamiselimessä nuorisovaltuustossa ja päätti tänä vuonna lähteä mukaan nuorten vaikuttajien huipputapaamiseen eli huippikseen.

Myös 16-vuotias Kiia Nurmi Paraisten nuorisovaltuustosta tuli Helsinkiin tutustumaan muiden kuntien nuorisovaltuutettuihin ja vaikuttamaan valtakunnallisella tasolla. Hän on nyt toista vuotta kotipaikkakuntansa nuorisovaltuustossa.

Huipputapaamisessa Samuilis ja Nurmi saivat tavata uusia ihmisiä ja kavereita. Samuiliksen mielestä oli kiinnostavaa kuulla muiden nuorten mielipiteitä ja monenlaisia ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.

– Täällä on ollut hyvät ryhmät ja hyvää keskustelua. On myös  pidetty hauskaa, Samuilis kertoo. 

Myös Nurmi on ollut tyytyväinen tapahtuman antiin. Hän odotti huippikselta sitä, että pääsee oppimaan uutta ja vaikuttamaan. Odotukset olivat ainakin kahvitaukoon mennessä täyttyneet.

– Täällä pääsee valtakunnallisella tasolla keskustelemaan tärkeistä aiheista, hän sanoo.

Samuilis osallistui huippiksessa työpajoihin digitalisaatio ja kansainvälinen yhteistyö. Häntä kiinnostaa etenkin kansainvälinen vaikuttaminen.

– Esimerkiksi YK:ssa on muutamia suurvaltoja, jotka eivät noudata kaikkia perus ihmisoikeuksia. Haluaisin saada siihen jotain muutosta.

Nurmea taas harmittaa vaikuttamistyössä aikuisten alentuva suhtautuminen nuorten mielipiteisiin. Aikuiset ajattelevat Nurmen mielestä usein, ettei nuorten mielipiteillä ole väliä, ja että nuoret eivät tiedä mitään.

– Tuo ajatus kannattaa muuttaa, koska me nuoret saatetaan oikeasti tietää jotain.

Molemmat kannustavat muitakin nuoria osallistumaan vaikuttamisen. Nurmen mielestä tärkeää on uskaltaa tuoda mielipiteensä esille.

– Sun ajatus saattaa oikeasti mennä läpi ja vaikuttaa valtakunnallisellakin tasolla, hän sanoo.

Samuilis nyökyttelee vieressä:

– Sun ääni kuullaan, jos vaan käytät ääntäsi ja puhut. Täällä minulla jäi sellainen olo, että minut kuullaan.