Hyppää sisältöön

Alumniblogi: Matias Mäkiranta – Ystäviä ja oppeja nuvatoiminnasta

Liityin nuorisovaltuustoon täysin sattumalta. Koulun käytävällä oli lappu, jossa kerrottiin Lempäälään perustettavasta nuorisovaltuustosta ja päätin osallistua kokoukseen. Olin tuolloin 13-vuotias eikä minulla oikeastaan ollut mitään kokemusta mistään, mutta siitä huolimatta sain nuorisovaltuustossa heti vastuuta ja mahdollisuuden vaikuttaa lautakunnassa.

Aktiivipäivistä muodostui kalenterini tärkeimpiä kokoontumisia, joita odotin kuin vuosittaisia festareita.

Ensimmäiset kokemukset liiton toiminnasta sain heti seuraavan kevään Aktiivipäivät ABC -tapahtumalla Turussa vuonna 2015. Koin heti pääseväni osaksi suurempaa yhteisöä, johon kuului nuorisovaltuutettuja ympäri maan. Samassa tapahtumassa puhui kansanedustaja Pekka Haavisto, jolle päädyin myöhemmin TET-harjoitteluun. 

Turussa vietetyn viikonlopun jälkeen osallistuin lähestulkoon kaikille liiton järjestämille tapahtumille vuoden 2020 loppuun asti. Aktiivipäivistä muodostui kalenterini tärkeimpiä kokoontumisia, joita odotin kuin vuosittaisia festareita.

Ystävyyttä Ylivieskan Aktiivipäivillä

Paljon muistoja omasta nuorisovaltuustoajasta on jäänyt Ylivieskan Aktiivipäiviltä 2018. Täytyy myöntää, että virallisesta ohjelmasta mieleen on jäänyt vain Antti Kurvisen luento, jossa tämä puolusti turkistarhausta. Muistan puheenvuoron pääosin siksi, että olin aiheesta niin vahvasti eri mieltä. 

Ylivieskassa tärkeintä olivat muut osallistujat, joista osasta on tullut myös elinikäisiä ystäviäni. Jauhoimme koko viikonlopun (sekä myös koko tulevan vuoden) Paavo Väyrysen talkoohengessä tehdystä presidentinvaalikampanjasta. Illalla muistan poistuneeni jostain diskontapaisesta tapahtumasta porukalla laskemaan mäkeä jollain pulkantapaisella välineellä.

Suurimpana nuorisovaltuustoajan jälkeisenä epäonnistumisena pidän sitä, että en ole onnistunut pitämään kaikkiin nuorisovaltuustoaikaisiin ystäviini yhteyttä ja myös heistä monet tapasin juuri Ylivieskan Aktiivipäivillä.

Ylivieska on varmasti jäänyt mieleen osin myös sen takia, että tuon jälkeen osallistuin Aktiivipäiville pääasiassa järjestäjän roolissa. Jyväskylän liittokokouksessa tulin valituksi liiton varapuheenjohtajaksi, minkä jälkeen vietin aika lailla yhtä paljon aikaa Lönnrotinkadun Omenahotellissa kuin lukion oppitunneilla.

Liittohallituksessa opin tiimityöskentelyä

Vuoteni liiton varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana olivat elämäni opettavaisimpia kokemuksia.

Tärkein taito, jonka liittohallituksessa oppii, on tiimityöskentely. Vaikka Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto on suhteellisen pieni järjestö, liittohallituksessa huomaa nopeasti, että minkäänlaista muutosta ei saa läpi yksin vaan ainakin osa hallituksesta tulee saada ajatuksen kannalle.

Kuunteluosiossa koen kehittyneeni erityisesti liittohallitusvuosien aikana.

Samalla kun koittaa argumentoida muita omien ajatusten kannalle, omat ajatukset muuttuvat muiden argumenttien myötä, jos niitä vain kuuntelee. Tässä kuunteluosiossa koen kehittyneeni erityisesti liittohallitusvuosien aikana.

Liittokokouksissa väittelyn ja Aktiivipäivillä pyörimisen ansiosta myös yhteiskunnallinen keskustelutaito kehittyi. Opin tulemaan toimeen monenlaisissa tilanteissa ja puhumaan yleisön edessä. 

Liiton puheenjohtajavuonna en oikeastaan enää edes hätkähtänyt, kun päädyin yllättäen juontamaan erästä Valtiovarainministeriön keskustelutilaisuutta tekoälyyn liittyen.

Nuvataustasta apua tuleviin haasteisiin

Nuorisovaltuuston ja liiton kautta ovia on avautunut lukemattomiin paikkoihin. Pääsin moniin liiton ulkopuolisiin luottamustehtäviin paljolti nuorisovaltuustokokemuksien ansiosta ja toimin muun muassa Nuorten Agenda 2030-ryhmän puheenjohtajana, Euroopan Nuorten Parlamentissa sekä Nuorten Akatemian hallituksessa. 

Ensimmäisessä digimarkkinointiyrityksessäni kaikilla yhteistyökumppaneillani oli yhtä lukuun ottamatta nuorisovaltuustotausta. Nuvataustasta on ollut hyötyä myös kesätoimittajana Ylen A- studiossa, kesätoimitusjohtajana Adeccolla sekä liikkeenjohdon konsulttina Bain & Companylla.

Ne kuusi vuotta, jotka vietin nuvatoiminnan parissa sisältävät elämäni arvokkaimpia kokemuksia ja tuolta ajalta on jäänyt käteen niin ystäviä kuin elintärkeitä opetuksia. 

Alumnina on ollut myös mukava seurata ulkopuolelta, kuinka nuorisovaltuustoliike kehittyy entisestään vuosien myötä. Nykyaktiiveja en aio neuvoa muuten kuin toteamalla, että nuvatoiminnasta kannattaa ottaa kaikki ilo irti silloin kun siihen on mahdollisuus. Kuudenkin vuoden putki saattaa kulua loppuun yllättävän äkkiä.

Kirjoittaja on Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja vuodelta 2020, alun perin Lempäälän nuorisovaltuustosta. Hän on tällä hetkellä taloustieteen maisteriopiskelija Cambridgen yliopistossa ja on työskennellyt muun muassa liikkeenjohdon konsulttina, kesätoimitusjohtajana sekä toimittajana.


Julkaisemme 25-vuotiaan järjestömme kunniaksi entisten toimijoiden blogeja. Lue muut blogit ajankohtaista-sivulta. Katso myös entisten toimijoiden haastatteluvideoita YouTube-kanavaltamme!