Hyppää sisältöön

Alumniblogi: Vilhelmiina Vierjoki – Matka Punkalaitumelta Otaniemeen

Lähtiessäni nuorisovaltuustoon 13-vuotiaana mielessäni oli lähinnä tapahtumien järjestäminen ja kunnan asioihin vaikuttaminen. En osannut kuvitellakaan, kuinka nuvatoiminta voisi upeiden vaikuttamismahdollisuuksien lisäksi antaa minulle oikeita ystäviä ja jopa yliopistopaikan!

Puheenjohtajana Punkalaitumella

Aloitin Punkalaitumen nuvassa 2017 ja pääsin myöhemmin maakunnan nuorisovaltuuston ja piirihallituksen kautta liittohallitukseen ja liiton varapuheenjohtajaksi. Nämä olivat väistämättä elämäni tähän asti vilkkaimmat vuodet ja niihin mahtui valtava määrä upeita hetkiä, mutta myös isoja pettymyksiä ja yhteenottoja.

Paikallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaminen on hienointa, mitä nuorisovaltuustouralla voi tehdä.

Paikallisessa nuorisovaltuustossa opin järjestämään timanttisia tapahtumia ja pääsin sukeltamaan kuntapolitiikkaan niin lautakunnissa kuin valtuustossa. Muistot ovat pitkälti hyviä ja nauruntäyteisten kokousten lisäksi mieleen on jäänyt erityisesti Hesaäijän keikka kirjastossa ja lasersota kuntapäättäjiä vastaan. 

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että paikallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaminen on hienointa, mitä nuorisovaltuustouralla voi tehdä. Siitä kannattaa ottaa ihan kaikki irti ja rohkeasti kokeilla kaikkea.

Ikuiset ystävyydet syntyivät liiton toiminnassa

Paikallinen nuorisovaltuusto antoi  minulle tärkeitä muistoja, mutta Nuorisovaltuustojen Liitosta sain kuitenkin ensimmäiset oikeat nuvakaverit. Ihan hassua ajatella, että ennen vain tapahtumilla nähdyt nuvalaiset ovat nyt niitä ihmisiä, joille voin aina soittaa ja joiden tapaaminen tuntuu kotiinpaluulta. 

Nuvalaisissa parasta on ehdottomasti halu oppia lisää ja aito kunnioitus toisia kohtaan. Olen monesti saanut huomata, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä ja silti voimme olla ystäviä. Toisaalta eriävät näkemykset ovat myös saaneet minut ajattelemaan avoimemmin ja jopa muuttamaan käsityksiäni asioista.

Nuvavuosien aikana ymmärsin, että minusta on mihin vaan, kun teen parhaani ja uskallan olla oma itseni.

Nuvavuodet ovat täynnä vaikuttamisenpaikkoja ja matkoja, jollaisia en olisi koskaan saanut kokea, mutta ilman näitä ihmisiä en olisi sama nuori nainen, jollaiseksi olen kasvanut. Olenkin erityisen iloinen, että sain kokea Brysselin, ensimmäisen oman kodin ja valtakunnallisen järjestön johtotehtävissä toimimisen juuri näiden ihmisten kanssa. 

Aktiivipäivät lattiamajoituksella, varapuheenjohtajaprojekti Helsingissä ja pitkiksi venyneet palaverit säilyvät muistoissa aina. Muistelen myös lämmöllä hetkiä, jolloin siivosimme aktiivipäivien vessoja ja vietimme liittohallituksen kanssa aikaa kokousviikonloppuina. En koskaan ollut se idearikkain tai taitavin nuvalainen, mutta nuvavuosien aikana ymmärsin, että minusta on mihin vaan, kun teen parhaani ja uskallan olla oma itseni.

Uusia asioita kokeilemalla voi löytää omat kiinnostuksenkohteet

Olin nuvavuosien alussa todella epävarma sekä itsestäni että siitä, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Ihmiset järjestöissä kuitenkin opettivat, että kannattaa kokeilla ihan kaikkea, sillä vain siten oppii tunnistamaan omat kiinnostuksenkohteet ja vahvuudet. Omalla kohdallani se tarkoitti mahdollisuutta työskennellä erilaisissa projekteissa ja satunnaisesti myös ulkomailla, jolloin päätin hakeutua opiskelemaan kauppatieteitä. 

Tuntui myös merkitykselliseltä saada koulupaikka nuvasta ja muista järjestöistä saatujen oppien avulla, sillä se selkeytti myös itselleni, mistä todella pidän.

Seuratessani nyt nuvalaisten ja liiton toimintaa sivusta on hauskaa huomata, kuinka erilaisia polkuja nuvakaverit ovat löytäneet; osa jatkaa politiikassa, toiset keskittyvät opintoihin ja jotkut suuntaavat Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kaikkien uusien ja vanhojen nuvalaisten suhteen olen kuitenkin varma, että omalla alallaan he tulevat pääsemään pitkälle, sillä kaikissa piilee halu toimia yhteisön hyväksi, jolloin myös itselle aukeaa mahdollisuuksia toteuttaa omia unelmia.

Kirjoittaja on Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton varapuheenjohtaja vuodelta 2022, alun perin Punkalaitumen nuorisovaltuustosta. Hän sai opiskelupaikan Aalto-yliopistosta erityisten saavutusten perusteella ja aloitti opinnot Otaniemessä syksyllä 2023.


Julkaisemme 25-vuotiaan järjestömme kunniaksi entisten toimijoiden blogeja. Lue muut blogit ajankohtaista-sivulta. Katso myös entisten toimijoiden haastatteluvideoita YouTube-kanavaltamme!