Hyppää sisältöön

Haaveilen kesästä, jolloin voisin kerrankin pukeutua johonkin muuhun kuin hikikuumiin kaapuihin

Samoihin aikoihin, kun ystävät ympärilläni alkavat unelmoida kesästä, minut täyttää usein ahdistus. Mitä jos tänäkään kesänä en koe oloani turvalliseksi? Mitä, jos kehoni ei saa olla rauhassa tälläkään lomalla?

Yleisesti ottaen kesään yhdistetään valo, lämpö ja hyvä fiilis. Kuitenkaan kaikille suvi ei ole yhtä juhlaa. Monia vaivaa sen sijaan turvattomuuden tunne, yksinäisyys ja ahdistus. He saattavat kokea riittämättömyyttä, tuntevat jäävänsä hauskanpidon ulkopuolelle tai joutuvat kohtaamaan läskifobiaa.

Ikävältä kohtelulta ei usein etenkään naisena voi välttyä, oli keho millainen tahansa.

On surullista, että jotkut kokevat oikeudekseen kommentoida tai arvostella toisten ihmisten kehoja – sopimattomasta huutelusta puhumattakaan. En ymmärrä sitä tarvetta lainkaan.

Tältä kohtelulta ei usein etenkään naisena voi välttyä, oli keho sitten minkälainen tai minkä kokoinen tahansa. Jonkun mielestä olet aivan liian pyöreä, toisten mielestä kammottavan luiseva. Kolmas kertoo, ettet ole tarpeeksi timmissä kunnossa, neljäs päivittelee ääneen kurvikkaita kaarteitasi.

Mikä on bikinikropan määritelmä?

Jos yhteiskunnan ulkonäköihanteita ja muuttuvia vaatimuksia ihmiskehoja kohtaan pyrkii täyttämään, ei tule koskaan olemaan tarpeeksi. Esimerkiksi koko konsepti kesäkunnosta on mielestäni ulkonäkökeskeisen nyky-yhteiskunnan luoma narratiivi, jolle vastauksena ovat syntyneet nopeita tuloksia lupaavat pikadieetit, orjallinen painon vartiointi ja raju ruokamäärien rajoittaminen.

Tällä tavalla ihmiset saadaan tuntemaan aivan tarpeetonta riittämättömyyttä ja pahaa oloa itseä ja omaa kehoaan kohtaan. Mikä muutenkaan on bikinikropan määritelmä? Eikö meille riittäisi, että ylipäänsä omistaa vartalon?

Kaupoista uupuu yhä laajalti muodikkaat, istuvat pluskoon vaatemallit.

Ei ole siinäkään mielessä ihme, että oma kroppa tuntuu riittämättömältä, koska kaiken kokoisille ei löydy edes perustarpeita täyttäviä alusvaatteita tai hellevaatteita. Muoti sulkee jatkuvasti ulkopuolelle suuremmat koot, eikä vaatealan puheet monimuotoisista kehoista toteudu usein käytännössä.

Isojen kokojen tarjonnan puutteesta on käyty keskustelua jo jonkin aikaa, mutta kaupoista uupuu yhä laajalti muodikkaat, istuvat pluskoon vaatemallit. Eivät kaikki pluskokoiset halua piilottaa itseään muodottomiin jätesäkkeihin!

Jokaisella keholla on oikeus viettää kesää rauhassa

Olen itsekin joutunut kokemaan naisena niin paljon häirintää, seksuaalista ahdistelua ja kehoni kommentointia, että minusta on ollut hyvin hankala kokea oloani varhaislapsuuteni jälkeen hyväksi vähänkään pienemmissä vaatteissa, kuten shortseissa tai hameissa.

Pahimmillaan pelko on rajoittanut osallistumistani erilaisiin tapahtumiin ja saanut minut jättäytymään sosiaalisista kohtaamisista ulkopuolelle.

Olen kahlannut halki useimpien kesien aivan liian kuumissa, kaiken peittävissä vaatteissa ja elänyt jatkuvassa pelossa häiriköinnin kohteeksi joutumisesta. Pahimmillaan se on rajoittanut osallistumistani erilaisiin tapahtumiin ja saanut minut jättäytymään sosiaalisista kohtaamisista ulkopuolelle, koska kehoni ei ole saanut olla rauhassa.

Olen varma, etten ole kokemusteni kanssa yksin. Olen kuullut lukuisten naisten jakavan vastaavanlaisia, valitettavia kokemuksia ja kohtaavan tarpeetonta kommentointia.

Kesää varten jokaisen keho on sopiva

Vaikka jokainen ei uimapuvussa sen kummemmin viihtyisikään, toivon, että jokainen voisi vähintäänkin viettää tämän kesän rauhassa. Kävellä vapaasti kaduilla ilman häirinnän pelkoa ja vartalostaan ylpeänä, sen koosta tai muodosta riippumatta.

Jos kamppailet kehorauhan ja kriittisten ajatusten kanssa, vika ei ole sinussa.

Jos kamppailet kehorauhan ja kriittisten ajatusten kanssa, vika ei ole sinussa, vaan laihdutuskulttuurin täyttämässä läskivihaisessa yhteiskunnassa, jonka normit vaativat aktiivista muuttamista. Siispä näytän itse esimerkillä ja toivon muidenkin puuttuvan ulkonäön ja kehojen kommentointiin, olettamuksiin, vihapuheeseen ja kaikkeen arvosteluun.

On tärkeää tunnistaa ajatustemme ja tunteidemme taustalla mylläävät toksisen ulkonäkökeskeiset yhteiskunnalliset rakenteet ja laihdutuskulttuuri, jotta voi ymmärtää, ettei ajatuksemme tai tunteemme ole totuuksia ja voimme tietoisesti pyrkiä ajattelemaan eri tavoin.

Kehot ovat aivan liian kauniita, arvokkaita ja pystyviä negatiivisen arvostelun kohteiksi joutuakseen. Olen pahoillani, jos joku on näyttänyt tai kertonut sinulle jotain muuta, mutta juuri sinä kehossasi olet upea ja ansaitset ihailua ja rakkautta! Vaikka kehonkuvasi olisi haastava, olet silti aivan yhtä arvokas.

Ja kesääkin varten jokaisen keho on sopiva!


Blogin on kirjoittanut liittohallituksen jäsen Aada Aho. Lue kaikki blogit ajankohtaista-sivulta!