Nuorten vaikuttamisedellytykset sekä -rauha on turvattava valtakunnallisesti ja alueellisesti. Demokratian vahvistamisen ja erityisesti alle 18-vuotiaiden vaikuttamismahdollisuuksien lisäämisen tulee olla päättäjien toiminnan keskiössä.
Polarisaatio vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnalliseen keskusteluun ja on yleistynyt myös nuorten keskuudessa. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton liittokokous vaatii että nuorten oikeutta vaikuttaa ilman pelkoa häirinnästä tai syrjinnästä vahvistetaan konkreettisin toimin.
Poliittisen keskustelukulttuurin sävy erityisesti aikuisten keskuudessa muovaa nuorten mielikuvaa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Kun keskustelut kärjistyvät tai perustuvat loukkauksiin, syntyy mielikuva rakentavan ja asiallinen vuorovaikutuksen mahdottomuudesta. Nuorten kykyä osallistua päätöksentekoon vähätellään usein vedoten heidän ikäänsä, mutta pidempi elämänkokemus ei vaikuta tuovan parempia keskustelutaitoja.
Nuoret ovat oman arkiympäristönsä ja elämänvaiheensa asiantuntijoita. Kuka kuulee nuoria, jos aikuiset eivät kuuntele edes toisiaan? Kysyy vuoden 2025 puheenjohtaja Markus Koski
Poliittisten päättäjien on tunnistettava vastuunsa vaalia kunnioitusta ja yhteistyökykyä. Vaadimme, että poliittisessa keskustelussa noudatetaan rakentavaa keskustelukulttuuria, jotta politiikan maailma näyttäytyy nuorille avoimena ja turvallisena. Lisäksi vaadimme päättäjiltä konkreettisia toimia vihapuheen ja häirinnän kitkemiseksi, jotta nuorten vaikuttamisrauha voidaan taata ja osallistuminen demokraattisiin prosesseihin turvata.
Nuorisobarometri 2022 osoittaa, että nuorten kiinnostus vaikuttamiseen kasvaa. Häirinnän kohtaaminen kuitenkin voi vieraannuttaa heidät vaikuttamistoiminnasta. Politiikasta ja vaikuttamisesta vieraantumisen seurauksena nuoret menettävät luottamuksensa demokraattisiin prosesseihin.
Nuorille suunnattujen vaikuttamiskanavien ja -tilojen on oltava paikkoja, joissa voi osallistua sekä ilmaista mielipiteensä ilman pelkoa negatiivisista seurauksista. Suomen Nuorisonvaltuustojen liitto on omaksunut turvallisemman tilan periaatteet osaksi toimintaansa ja päättäjien on korkea aika seurata nuorten esimerkkiä.
”Nuorten tulee saada toimia, keskustella ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Poliittiseen häirintään ja syrjintään on puututtava ja yhdenvertaisuuden on oltava kaiken lainsäädännön lähtökohta!” vuoden 2025 puheenjohtaja Markus Koski vaatii.