Hyppää sisältöön

XXII liittokokouksen julkilausuma: Nuoret mukaan ilmastopolitiikkaan – koululakot eivät voi olla ainoa keino vaikuttaa

Viime vuosien aikana nuoret ympäri maailman ovat nousseet vaatimaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa koululakkojen kautta.  

“Ilmastolakot ovat hyvä tapa nostaa ilmastoasioita keskusteluun, mutta nuorilla tulisi olla myös muita keinoja vaikuttaa ilmastopolitiikkaan”, toteaa Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton vuoden 2020 vastavalittu puheenjohtaja Matias Mäkiranta.

Ilmastonmuutoksen haitat jäävät erityisesti nuoremman sukupolven kannettavaksi, mutta silti nuoret ovat päätöksenteossa aliedustettuina. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton XXII liittokokous haluaakin nuorille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastopolitiikkaan.

Paikallisella tasolla nuorisovaltuustoja voitaisiin osallistaa entistä enemmän ilmastoon liittyvään päätöksentekoon. Paikallisessa päätöksenteossa ilmastotekoihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi liikenteeseen, kunnan tarjoamaan ruokailuun tai energiankulutukseen. Yksi erinomainen keino on myös Hinku-kunnaksi liittyminen.

“Nuorisovaltuustojen riittävät vaikutusmahdollisuudet voidaan taata esimerkiksi takaamalla nuorisovaltuustoille läsnä- ja puheoikeus kunnan lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa”, toteaa Nuva ry:n vuoden 2020 vastavalittu puheenjohtaja Matias Mäkiranta.

Nuorilla tulisi olla mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastopolitiikkaan myös kansallisella tasolla. Tähän tarpeeseen voidaan vastata esimerkiksi perustamalla ilmastoon liittyviä nuorten vaikuttajaryhmiä, laskemalla äänestysikärajaa sekä antamalla nuorille mahdollisuuden allekirjoittaa kansalaisaloitteita.