Hyppää sisältöön

Koulutusvastaavan reportaasi: Aktiivipäivät – mitä jäi käteen?

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. järjesti pari viikkoa sitten kahdesti vuodesta pidettävän Aktiivipäivät-koulutustapahtuman. Tällä kertaa tapahtumapaikkana oli Suomen Turku ja tarkemmin juuri valmistunut Turun Hirvensalossa sijaitseva Syvälahden monitoimitalo.

Aktiivipäiviä oli valmisteltu jo kuukausia ja pian työn tulos päästäisiin näkemään käytännössä. Järjestävä taho, eli liittohallitus ja toimisto, saapui jo aikaisin perjantaina pelipaikalle varmistamaan, että näistä tulisi parhaat mahdolliset Aktiivit. Pieni jännitys toki kuului asiaan: Menisikö kaikki varmasti hyvin? Koko porukka asettui kuitenkin iloisin mielin odottamaan ensimmäisten osallistujien saapumista.

Puoli tuntia ennen kello neljää Hämeen porukka saapui. Ohjasin heidät odottelemaan viereisen kirjaston tiloihin ovien avaamista. Tilanne oli hieman koominen, sillä en ollut aivan varma olisiko kirjasto auki. Pian porukkaa alkoikin jo valua enemmän sisään ja majoittautumisrumba sai alkaa.

Pian lähes 150 nuorisovaltuutettua ympäri Suomen oli majoitettu ja tapahtuma valmis alkamaan.

Osallistujien maantieteellinen jakautuminen oli aika selvä: Suuri osa, lähes puolet osallistujista, oli Lounais-Suomesta. Myös muualta lähialueelta, kuten Hämeestä, Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta, oli runsaasti osallistujia. Yksi osallistuja oli eksynyt myös Lapista saariston pääkaupunkiin.

Harvinaista kyllä, tämän kevään osallistujapaikat olivat jakaantuneet lähes tasan aloittelevien ABC- ja kokeneempien HC-osallistujien kesken.

Turku-läppää ja laadukasta ohjelmaa

”Tampereelta alastulo tänne Turkuun”, kommentoi tamperelainen varapuheenjohtajamme Matias Mäkiranta. Turku-läppää kuultiin tietysti koko viikonlopun, mutta yleisesti ottaen osallistujat tuntuivat kuitenkin viihtyvän kaupungissa.

Kun oltiin päästy ottamaan mukava asento koulun auditorioportaikossa, oli aika avata tapahtuma. Avaajana toimi Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.), joka pääsi kertomaan, mikä Turussa on mahtavaa. Elina toivotti koko porukan lämpimästi tervetulleeksi, minkä jälkeen hän sai meiltä perinteisen puhujalahjan, eli Nuva ry:n väreihin sopivan muumimukin.

Seuraavaksi esittelyvuorossa oli liittohallitus. Tämä olikin ensimmäinen yhteinen esiintymisemme jäsenistölle Jyväskylän liittokokouksen jälkeen. Perinteisen esittelykierroksen jälkeen tunnelma oli hilpeä. Tämän jälkeen esittäytyi Turun Nuorisovaltuusto. Myös Turun nuvassa pestin omaavana astuin jälleen lavalle. Lyhyen esittelyn pidettyäni varapuheenjohtaja Mette hyppäsi puikkoihin ja esittely jatkui. Nuvalaistemme ideoima läpi viikonlopun kestänyt nälkäpeli-tehtävä sai huikeat aplodit. ”Let the games begin!”

Ensimmäinen varsinainen ohjelmaosuus oli vertaisoppimisosio, jossa nuvalaiset pääsivät omissa vertaisryhmissään keskustelemaan keskenään. Omalle vetovastuulleni tuli ryhmä suhteellisen uusia nuvalaisia, joista suurin osa olikin minulle uusia kasvoja. Pienellä johdattelulla keskustelu omien nuvien hyvistä puolista ja kehittämisen kohteista lähtikin rullaamaan ihan omalla painollaan, ja hyvin sujuvaa keskustelua oli myös mukava kuunnella. Järjestäjä kiittää!

Viikonlopun aikana sekä ABC- että HC-osallistujille oli tarjolla ihan omastakin mielestäni huikeaa ohjelmaa. Aiheet olivat tämän vuoden teeman mukaisesti monella tapaa yhteiskunnallista muutosta käsitteleviä. Myös tulevat vaalit näkyivät yleisen pöhinän lisäksi HC-osallistujien vaalitorilla, johon valitettavasti osallistui vain vähän ehdokkaita. Tämänkin eräs osallistuja osasi kääntää oppimiskokemukseksi: “vähäinen kiinnostus kai näyttää, että nuorten kuulemisessa on vielä työtä tehtävänä”. Läpi viikonlopun ilmastonmuutos ja huoli tulevasta näkyivät lähes jokaisessa koulutusosiossa tavalla tai toisella. On selvää, että teema on tärkeä nuorille ja se näkyi asiantuntevassa keskustelussa eri osioissa, kuten European Youth Parliament Turun ja Euroopan parlamentin Suomen toimiston järjestämässä koulutussetissä ja varapuheenjohtajamme pitämässä ilmastotyöpajassa.

Hyvin sujunut tapahtuma ilahdutti sekä järjestäjiä että osallistujia

Kokonaisuudessaan aktiivipäivät tuntuivat menevän sekä järjestäjiltä että osallistujilta tulleen suoran palautteen mukaan erittäin hyvin. Meillä oli erittäin tasokkaita ja ajankohtaisia puhujia, koulutuksia ja kouluttajia, jotka saivat kiitosta jäsenistöltä. Liittohallituksen vastuuta koulutusten vetämisestä oli nyt hieman vähennetty, ja ulkopuolisia kouluttajia vastaavasti lisätty, mikä sai osakseen paljon kiitosta. Pyrimme parhaaseen mahdolliseen laatuun ja tuntui, että tavoitteessa onnistuttiin.

Kiitos vielä loistavat puitteet tarjonneelle Turun kaupungille, ja erityisesti talotekniikasta huolehtineelle ”Kiinteistö-Esalle”, joka muun muassa pelasti osallistujien yöunet valoautomatiikalta. Myös koko toimiston väki mahdollisti paikan päällä tehdyllä työllä ja valmisteluilla mitä parhaimmat Aktiivit. Nämä olivat ensimmäiset aktiivit, joita sain järjestää ja ensimmäiset, joilla en ollut osallistujana (vaikka mielelläni olisin senkin aseman täyttänyt, sen verta hyvää settiä!). Nähdään Aktiivipäivät PRO:lla ja syksyn Aktiiveilla Kouvolassa.

Kiitos kotikaupunkini Turku!

 

Niklas Vaulanen
Kirjoittaja on Turusta kotoisin oleva liittohallituksen koulutusvastaava. Koulutusvastaavan tontille kuuluvat muun muassa valtakunnalliset koulutustapahtumat, kuten Aktiivipäivät.