Hyppää sisältöön

Kulissien takana: Pohjoismainen demokratiafestivaali

Ungdommens Folkemøde NORD eli nuorten demokratiafestivaali oli Tanskan Kööpenhaminassa pilottiversiona järjestetty tapahtuma, joka järjestettiin eri pohjoismaalaisten nuorisojärjestöjen yhteistyönä.

Festivaali kokosi yhteen yli 2000 nuorta ympäri pohjoismaiden. Festareilla nähtiin ja kuultiin muun muassa eri aktivistien puheita, paneeleja, debatteja, esityksiä ja kierreltiin erilaisia työpajoja.

Projektissa mukana ollut Nuva ry:n varapuheenjohtaja Filip Godlewski kertoo, mitä tapahtuman kulissien takana tapahtui.

Syksy 2022

Demokratiafestivaalin järjestäjät saatiin kasaan jo viime syksyn alkupuolella, jokaisesta Pohjoismaasta ja alueelta valittiin yksi edustaja projektin ohjausryhmään, sen lisäksi kaksi jäsentä ydinvapaaehtoisten ryhmään.

Festivaalin suunnittelu aloitettiin tapaamalla ja ryhmäytymällä koko porukalla Kööpenhaminassa syyskuussa. Tapaamisen isoimpana agendana oli osallistua Tanskan nuorisojärjestöille jo perinteeksi muodostuneeseen nuorten demokratiafestivaalin. Osallistumalla Tanskan omaan festivaaliin oli tarkoitus hakea inspiraatiota ja vaikutteita Pohjoismaiseen version toteutukseen.

17 hymyilevää nuorta Ungdommend Nord -kyltin kanssa pellolla.
Kuvassa Pohjoismaisen demokratiafestivaalin järjestäjät

Tanskan reissun jälkeen alkoikin ohjelman rakentaminen. Jakauduimme vapaaehtoisten kanssa pienryhmiin aihealueittain. Jokaisen ryhmän tehtävänä oli valmistella kaksi omaan aihe-alueeseen liittyvää lavaohjelmaa.

Toimin itse yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvän ohjelman valmisteluryhmässä. Ryhmässäni oli vapaaehtoisia Islannista ja Norjasta.

Ryhmän kanssa pidettiin etä-kokouksia vaihdellen noin kuukauden välein. Pyysimme yhteen ohjelmistamme Norjalaisen nuorisojärjestön. Järjestö järjesti ohjelmassaan workshopin erilaisista vihapuheen muodoista ja niiden tiedostamisesta.

Helmikuu 2023

Helmikuussa alkoi osallistujien rekrytointi. Vastasin itse Suomalaisten osallistujien rekrytoinnista.

Festivaalin säätiö tarjosi matkakompensaatiota rajoitetulle määrälle osallistujia kaikista Pohjoismaista. Suomen kiintiö oli 50 henkilöä Kööpenhaminaan ja takaisin.

Rekrytointitehtävä tuntui aluksi haastavalta, mutta otin haasteen vastaan. Markkinoimme festivaaleja Suomen järjestökentälle, mutta myös suoralla mainonnalla sosiaalisen median kautta. Hakemusten määrä ylitti kuitenkin omatkin odotukseni!

Hakemuksia tuli niin paljon, että ne ylittivät kiintiön. Se kertoo siitä että suomalaisia nuoria todella kiinnostaa vaikuttaminen ja demokratian teemat. On hienoa, että festareille saatiin laaja edustus nuoria Suomesta.

Huhtikuu 2023

Kevät kului nopeasti ja pian tulikin aika lähteä Kööpenhaminaan. Koko liittohallitus osallistui festareille ja Nuva ry:llä oli siellä oma ohjelmapiste. Pisteellä pääsi tutustumaan Suomen nuorisovaltuustokentän historiaan ja pohtimaan kokemuksiaan osallisuudesta omassa ympäristössä.

Järjestimme myös lavaohjelman, jossa osallistujat pääsivät osallistumaan ”puhekaraokeen”. Puhekaraokessa pääsi esittämää tunnettujen vaikuttajien tunnettuja puheita. Joukossa oli muun muassa ilmastoaktivisti Gretha Thunbergin “How dare you” -puhe.

Lava, jossa seisoo kaksi nuorta, joista toisella on mikki kädessä suun edessä ja toinen kuuntelee.
Kuvassa Nuva ry:n lavaohjelma demokratiafestivaalilla

Ohjelmapisteiden lisäksi festareilla oli paneeleja, esityksiä ja konsertteja. Festareilla oli yli tuhat kävijää päivässä. Se on iso onnistuminen, sillä tapahtumaa pilotoitiin ensimmäistä kertaa.

Kaiken kaikkiaan festareilla oli todella hauskaa ja mielestäni festivaalit ovat hyvä tapa jatkaa pohjoismaista yhteistyötä myös jatkossa!

Festivaali ylitti kaikki odotukset. Tapahtuma tarjosi hurjan suuret mahdollisuudet verkostoitua ja tutustua demokratian eri osa-alueisiin. Osallistuisin uudelleen!