Hyppää sisältöön

Nuva ry:n puheenjohtaja Matias Mäkiranta: “En aio hakea jatkokautta liiton puheenjohtajana”

Kuusi vuotta sitten näin yläasteeni käytävällä lapun, jossa etsittiin jäseniä Lempäälän nuorisovaltuustoon. Tartuin haasteeseen ja reittini on kulkenut paikallisesta nuorisovaltuustosta erinäisten mutkien kautta aina Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajaksi asti. 

Liitossa ja nuorisovaltuustossa toimiminen on ollut elämäni parasta aikaa. Olen tavannut useimmat läheisistä ystävistäni nuorisovaltuustoliikkeen kautta, saanut mahtavia kokemuksia ja päässyt vaikuttamaan sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. 

Kaikelle on kuitenkin aikansa. Nyt on minun vuoroni siirtyä sivuun ja antaa tilaa uusille tekijöille. En aio hakea jatkokautta liiton puheenjohtajana. 

Aloitin vuoteni nuorisovaltuustoliikkeen johdossa suurin toivein. Edellisenä vuonna olin toiminut Sami Salmisen luotsaamassa liittohallituksessa, joka loi liiton tämän vuoden toiminnalle erinomaisen pohjan. Minulla oli vuoden alussa selkeä visio siitä, mihin liitto jatkaa seuraavaksi. 

Vuoden 2020 hallitus onkin saavuttanut paljon. Konkreettisesti olemme ainakin: 

  • Saavuttaneet jatkokauden Osallisuuden Osaamiskeskukselle ja samalla saaneet kaksi uutta työntekijää liiton toimistolle.
  • Vaatineet nuorisovaltuustoille lautakunta-, hallitus-, ja valtuustopaikkoja jokaiseen kuntaan yhdessä poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa.
  • Järjestäneet useita etätapahtumia.
  • Uudistaneet piiritukijärjestelmän ja ottaneet käyttöön piirikummit.
  • Tehneet onnistuneita taloudellisia päätöksiä, joiden avulla olemme selvinneet koronatilanteessa. 
  • Konseptoineet paikalliset koulutukset myös etäympäristöön. 
  • Uudistaneet liiton säännöt (jos liittokokous kyseisen uudistuksen hyväksyy).
  • Suunnitelleet pohjan näkyvälle kuntavaalikampanjalle, jonka sisältöihin jäsenet pääsevät vaikuttamaan syksyn aikana . 
  • Julkaisseet monenlaista sisältöä ja ensimmäistä kertaa myös podcasteja.
  • Valmistelleet uuden sähköisen materiaalipankin, joka julkaistaan syksyn aikana. 

Negatiivinen osio vuodesta oli korona. Jouduimme esimerkiksi perumaan minun  ja 1. varapuheenjohtaja Vaulasen konseptoiman Aktiivipäivät X -koulutustapahtuman kokonaan. Liiton toiminta kuitenkin mukautui tilanteeseen nopeasti. Julkaisimme ensimmäisten joukossa oman etätapahtumasarjamme NuvaLoungen. Kävijöitä riitti niin hallituksen kyselytunnilla kuin ruotsin Sveriges Ungdomsrådin vierailulla. Keväällä saatiin järjestettyä myös ensimmäinen Aktiivipäivät Online. 

Koko liiton toimisto on ollut etätöissä käytännössä maaliskuusta asti, mikä on omalta osaltaan tehnyt vuodesta erilaisen kuin mitä olin esimerkiksi itse odottanut. Kaipaan enemmän tapaamisia ja kokouksia sekä erityisesti isoja nuorisovaltuustoliikkeen kokoontumisia. Toivottavasti koronatilanne sallii meidän järjestää näitä kokoontumisia nyt syksyllä. 

Harkitsin pitkään jatkokautta liiton johdossa, mutta uskon, että nyt on oikea aika siirtyä sivuun ja antaa tilaa muille. Päätökseen vaikuttaa merkittävästi myös omassa elämäntilanteessani tapahtuneet muutokset. 

Oma unelmani on opiskella taloustiedettä ulkomaisessa huippuyliopistossa ja koronan sekä Brexitin seurauksena joudun muuttamaan jo tämän syksyn aikana Lontooseen säilyttääkseni opiskelupaikkani University College Londonissa. Kiitos etätyöskentelyn ja tarkan aikatauluttamisen pystyn silti toteuttamaan puheenjohtajakauteni loppuun asti varapuheenjohtajien avustuksella. 

Haluan vielä kiittää tähänastisesta työstä koko liittohallitusta ja liiton henkilökuntaa. Kiitos siitä, että olette olleet tukena aina vaikeassakin paikassa ja mukautuneet muuttuvaan toimintaympäristöön. Vuosi ei ole vielä ohi ja työtä nuorisovaltuustoliikkeen eteen on vielä jäljellä myös omalta osaltani.

Kaikella on loppunsa – niin myös tällä blogitekstillä. Näihin kuviin ja tunnelmiin, täältä tähän.

Kiitos!