Hyppää sisältöön

Nuoret vaativat lisää demokratiakasvatusta – nuorista tulevaisuuden aktiivisia kansalaisia ja äänestäjiä

Nuorten vaikuttajien Huipputapaamisessa nuoret pääsivät vaikuttamaan hallitusohjelman toimeenpanoon. Erityisesti demokratiakasvatusta ja nuorten vaikuttamispaikkoja haluttiin lisää.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton jo seitsemättä kertaa järjestetty nuorten vaikuttajien huipputapaaminen keräsi jopa 80 nuorta oikeusministeriön vieraaksi vaikuttamaan hallitusohjelman toimeenpanoon ja tapaamaan päättäjiä.

Tapahtuman keskiössä oli työpajatyöskentely, jossa nuoret pohtivat millaisia konkreettisia toimenpiteitä hallitusohjelman pohjalta pitäisi toteuttaa. Toimenpiteet esiteltiin tapahtuman lopussa päättäjille ja nuoret pääsivät käymään keskustelua päättäjien kanssa.

Nuorten työpajoissa nousi ajatuksia demokratiakasvatuksen lisäämisestä ja nuorten vaikuttamisen esteiden purkamisesta.

Nuorille huipputapaaminen oli tilaisuus päästä vaikuttamaan ministeriöiden työhön, oppimaan toisiltaan ja tapaamaan päättäjiä. Huipputapaamiseen saapui kansanedustajia puolueista sekä ministerit Petteri Orpo ja Sandra Bergqvist.

– Olen erittäin kiitollinen, että ministerit tulivat kuulemaan nuorten ajatuksia. Meillä on tarve jatkaa dialogia päättäjien kanssa ja lisätä nuorille aitoja vaikuttamisen paikkoja, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Nette Rimpioja kommentoi.

– On meidän tämän päivän päättäjien vastuulla, että tulevaisuus on teille nuorille hyvä, pääministeri Petteri Orpo sanoi nuorille.

Hänen mielestään nuorisovaltuustojen kirjaaminen kuntalakiin on ollut merkittävä asia nuorten osallisuuden edistämisessä, mutta työ ei ole vielä valmista. 

– Meillä, joilla on valtaa, on erityinen vastuu ei vain kuulla, vaan myös kuunnella. Pitää antaa nuorille paikkoja vaikuttaa ja turvallisia tiloja harjoitella vaikuttamista, nuorisoministeri Sandra Bergqvist sanoo.

Työpajoissa nuoret pohtivat muun muassa, työelämää nuorten näkökulmasta, hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta sekä luonnon ja ympäristön tilaa.

– Päivän keskustelu oli antoisa ja antoi tärkeää tietoa hallituskauden aikana valmisteltavalle demokratiaohjelmalle. On tärkeää, että keskustelua aiheesta jatketaan nuorten kanssa valmistelun edetessä, yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä sanoo.

Työpajojen tuloksia käytetään ministeriöiden työssä.