Hyppää sisältöön

Nuorisovaltuustomyönteinen kunta Sastamala tekee pitkäjänteistä työtä nuorten osallisuuden eteen

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. myönsi XXII liittokokouksessaan 23.11.2019 kaikkien aikojen ensimmäiset Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatit Järvenpäälle, Punkalaitumelle sekä Sastamalalle. 

Tällä viikolla julkaisemme juttuja sertifikaatin saaneista kunnista. Ensimmäisenä esittelyssä on Sastamalan kaupunki.

Sastamalan kaupungin vastaavan nuorisotyöntekijän Miia Koivuniemen mukaan nuorisovaltuusto on Sastamalassa aktiivinen toimija ja vaikuttaja. Nuorisovaltuusto ottaa kantaa ja antaa lausuntoja lapsia ja nuoria koskevissa asioissa, ja nuorisovaltuuston edustajia kuunnellaan lautakuntien sekä muiden toimielinten kokouksissa aidosti. Uutinen sertifikaatin saamisesta on otettu Sastamalan kaupungissa ilolla vastaan ja se on huomioitu myös paikallisessa mediassa. 

– Lasten ja nuorten osallisuus on tärkeä osa Sastamalan kaupunkia, sen eteen on tehty pitkäjänteistä työtä ja siihen on satsattu resursseja. Lapsia ja nuoria halutaan kuulla ja ottaa mukaan päätöksentekoon sekä lisätä heidän hyvinvointiaan. Sastamalassa on tehty alusta alkaen määrätietoista työtä lasten ja nuorten osallisuuden eteen ja on hienoa, että saimme tunnustusta tekemällemme työlle. Sastamala juhli tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiviään ja meillä on alusta asti ollut nuorisovaltuusto, Koivuniemi kuvailee.

Nuorten läsnäolo edistää asioiden selkeää käsittelyä lautakuntien kokouksissa

Yksi sertifikaatin saamisen kriteereistä on, että nuorisovaltuustolla on lautakuntaedustaja kaikissa lautakunnissa ja että nuorisovaltuusto on edustettuna kunnanvaltuustossa. Miia Koivuniemen mukaan nuoret on otettu hyvin vastaan kaupungin eri lautakunnissa, kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa sekä muissa toimielimissä ja työryhmissä. 

– Nuorten läsnäolo on edistänyt kokouksissa asioiden selkeää käsittelyä. Nuorisovaltuutettujen läsnäolo on varmistanut, että nuorten näkökulmat, mielipiteet ja heidän ajamansa asiat pysyvät käsittelyssä loppuun asti, Koivuniemi selittää.

Myös Sastamalan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saana Uusi-Rauva kertoo, että Sastamalan kaupunki huomioi nuoret erittäin hyvin.

– Sastamalan kaupungissa poikkeuksellisen hyvää ovat lautakunta-, valtuusto- ja hallituspaikat. Sastamalan kaupunki ottaa nuoret huomioon myös lausunnoissa. Nuorilta kysytään mielipiteitä ja ne otetaan huomioon. Nuorisovaltuuston toiminta on huomioitu myös kaupungin budjetissa, Uusi-Rauva luettelee. 

Laaja yhteistyö ja nuorisovaltuustolle tarjottava tuki tärkeä osa toimintaa

Nuorisovaltuusto myös järjestää isoja tapahtumia ja tekee paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Osa tapahtumista on jo muodostunut perinteiksi: yksi tunnetuimmista tapahtumista, Sykerock, on järjestetty jo 11 kertaa.  Myös lasketteluilta on hyvin tunnettu nuorten keskuudessa, ja ensimmäistä kertaa järjestetty mopotapahtuma, jonka järjestämisessä nuorisovaltuusto oli tiiviisti mukana, oli menestys.

– Kaupungin oppilaitokset sekä paikalliset yritykset tekevät nuorisovaltuuston kanssa paljon yhteistyötä. Kaupungin edustajat kuuntelevat nuoria ja toteuttavat heidän ideoitaan, Uusi-Rauva kuvailee.

Sertifikaatin saamisen kriteereissä nostetaan esiin muun muassa nuorisovaltuutettujen tukeminen. Tukemista ovat esimerkiksi perehdytykset, ohjaajan tarjoaminen, kummivaltuutettu sekä muut vastaavat rakenteet. Sastamalassa nuorisovaltuustolle järjestetään toimikauden alussa koulutus- ja ryhmäytysviikonloppu, ja Miia Koivuniemi toimii nuorisovaltuuston ohjaajana yhdessä työparinsa nuorisotyönpäällikkö Kirsti Köykän kanssa.

– Lisäksi edustajilla on kummivaltuutettu jokaisesta lautakunnasta, ja kaupunki on  järjestänyt päättäjien ja nuorisovaltuutettujen yhteisiä tapaamisia, Koivuniemi lisää.

Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatti on tunnustus kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia. Kunnat voivat hakea sertifikaattia hakukausina, joita on kaksi vuodessa. Sertifikaatit myönnetään Huipputapaamisessa sekä liittokokouksessa. Sertifikaatti voidaan myöntää kerralla myös useammalle kunnalle, jotka täyttävät myöntämiseen vaaditut kriteerit. Seuraava sertifikaattihaku aukeaa keväällä 2020. Lue lisää sertifikaatista ja sen kriteereistä.