Hyppää sisältöön

Questions and answers: toimiston osallisuusnurkkauksen esittely

Nuvan osallisuusasiantuntemus kolminkertaistui kesäkuun alussa, kun toimistolla aloitti kaksi työntekijää. Tutustumme tänään Nuvan osallisuuscornerin työntekijöihin.

Oscar on työskennellyt keväästä lähtien Nuvan osallisuusasiantuntijana, nyt kesäkuun alusta lähtien joukkoon liittyi toinen osallisuusasiantuntija (Vihtori) ja -suunnittelija (Nea). Mikä on homman nimi? 

Oscar: Nuvalle tuli useita kysymyksiä siitä, että oonko jatkamassa duunia täällä. Täällähän mä edelleen oon. Mun työkuvaan kuuluu liiton perusosallisuustyö ja valtakunnallinen edunvalvonta, kun taas Vihtori ja Nea hyppäävät kuvioon mukaan Osallisuuden osaamiskeskuksen merkeissä. 

Nea: Tultiin Oscarille työkavereiksi kun Nuva on nyt mukana vuoteen 2023 asti kolmen muun nuorisoalan järjestön kanssa Osallisuuden osaamiskeskuksessa, jossa teen töitä osallisuussuunnittelijana Vihtorin (osallisuusasiantuntija) kanssa.

Vihtori: Joo, ollaan Nean kaa Nuvalla duunissa mut meidän tehtävät liittyy yksinomaan tän osaamiskeskuksen Nuvalle osoitettujen tehtävien edistämiseen, eli ei olla astuttu “Oscarin tontille”, vaan osallisuuden parissa on nyt kolme henkilöä duunissa Lapparilla!

Kuka oot, mistä tuut, mitä teet ja mikä muumi olisit? 

V: Mä oon Vihtori, oon kotoisin Heinolasta mut oon asunut Helsingissä nyt 11 vuotta. Valmistuin poliittinen historia pääaineena Helsingin yliopistosta tänä keväänä. Diggailen pyöräilystä, jäätelöstä ja krautrockista. Mä olisin ehdottomasti Muumimamma, koska tykkään ruuanlaitosta, oon empaattinen ja mulle on tärkeetä turvallinen ilmapiiri. Mä oon myös Muumipapan tapaan haaveilija, toisinaan hajamielinen ja tykkään uppoutua jänniin juttuihin kuten Hemuli.

N:  Oon Nea, 21-vuotias kahvin suurkuluttaja ja tällä hetkellä majailen Taka-Töölössä. Oon kotoisin Porista (<3) ja muutin 2018 keväällä Helsinkiin. Isona haluan matkustaa maailman ympäri sekä tehdä maailmasta edes hitusen paremman paikan. Muumeista oon ehdottomasti Pikku Myyn ja Nipsun sekoitus; multa löytyy Pikku Myyn temperamentti ja uhkarohkeus mutta toisaalta oon välillä yhtä arka ja herkkä kuin Nipsu. Ja tietysti rakastan myös pannukakkuja.

Niin mikä Osallisuuden osaamiskeskus oikein on? 

V: Osaamiskeskukset liittyvät keskeisesti Valtakunnalliseen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaan, joka on laadittu vuosille 2020-2023. Ohjelma pitää sisällään erilaisia poikkihallinnollisia toimenpiteitä esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja osallisuuden vahvistamiseksi. Nuva on tällä kaudella mukana Osallisuuden osaamiskeskuksessa, jossa edistämme osaltamme näiden tavoitteiden saavuttamista Nuorten Akatemian, Kehittämiskeskus Opinkirjon ja Koordinaatin kanssa.

N: Osaamiskeskuksessa Nuva ja Nuorten Akatemia vastaavat nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien edistämisestä valtakunnallisesti.  Tarkoituksemme on ottaa erityisesti huomioon muita heikommassa asemassa olevat nuoret. Tavoitteen saavuttamiseksi järjestämme viranomaisille, nuorten kanssa työskenteleville aikuisille ja nuorille työpajoja, joissa tavoitteena on vahvistaa osallisuuteen liittyvää osaamista sekä kerätä nuorilta ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Mikä on Osallisuuden osaamiskeskuksen ja Nuvan perustoiminnan välinen suhde? Näkeekö Vihtoria ja Neaa Nuvan tapahtumilla jatkossa?

O: Nuva ry:n perustoiminta ja Oske ovat kuin kolikon kaksi eri puolta, tiiviisti sidoksissa toisiinsa, mutta samalla itsenäisiä kokonaisuuksia, entiteettejä. 

V: Osallisuuden osaamiskeskuksen ja Nuvan tekemän osallisuustyön välillä on toki paljon yhtäläisyyksiä, mutta mun ja Nean työpanos menee täysimääräisesti osaamiskeskuksen tavoitteiden edistämiseen.

N: Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö meitä näkisi liiton tapahtumilla! Me tullaan esittelemään tapahtumille osaamiskeskuksen toimintaa ja pitämään erilaisia workshoppeja, jotka liittyvät osken toimintaan. Me tullaan kokoamaan muun muassa kouluttajaverkosto, jossa nuoret pääsee kouluttamaan kuntien viranhaltijoille, työntekijöille ja muille ryhmille osallisuudesta. Toivottavasti tavataan syksyllä tapahtumilla! 

Voitteko konkreettisemmin kuvata vielä, mitä kaikkea teidän työpöydillä on?

V: Mä tuun erityisesti pitämään yhteyttä muihin osaamiskeskuksen järjestöihin ja keskeisiin verkostoihin, suunnittelemaan ja kehittämään keskuksen toimintaa sekä vastaan osaamiskeskuksen prosessikoulutuksista. Seuraan myös osken taloutta, suunnittelen sen tulevaisuutta ja kerään osallisuuden hyviä käytänteitä sekä jaan niitä.

N: Mä taas tuun työskentelemään erityisesti nuorten osallisuuskouluttajaverkoston parissa ja pitämään yhteyttä toisen asteen oppilaitoiksiin ja opiskelijajärjestöihin. Lisäksi vastaan osallisuuskeskuksen viestinnästä ja sen suunnittelusta. 

O: Mun työpöydälle kuuluu muun muassa liiton valtakunnallisen edunvalvonnan koordinointi yhdessä muiden toimijoiden kanssa, nuorisovaltuustotuki eli paikallisten nuorisovaltuustojen edunvalvontatyön tukeminen sekä piiritoiminnan edistäminen. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että edustan liittoa eri verkostoissa ja työryhmissä, vastaan sidosryhmäyhteistyöstä sekä skriivaan erilaisia lausuntoja. 

Kuuluuko ananas pizzaan? 

O: Olin pitkään sitä mieltä, että ananas ei kuulu pizzaan ja kävin läpi pitkän kasvuprosessin ennen kuin hyväksyin tosiasian, että ananas täydentää makujen harmoniaa pizzassa lähes täydellisesti eli kyllä, ananas kuuluu pizzaan. 

V: EI.

N: Kuuluuko ketsuppi perunamuussiin? Ei, mutta jotkut laittavat sitä silti.