Hyppää sisältöön

Nuva ry:n puheenjohtaja Anton Hietsilta: ”En hae jatkokautta puheenjohtajana”

Hyvät nuvalaiset!

Aloitin nuorisovaltuustourani vuonna 2017 Hyvinkään nuorisovaltuuston sihteerinä. Tekeminen tempaisi minut mukaansa, ja kahden vuoden päästä sainkin mandaatin toimia paikallisen nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Tuntui hienolta päästä osallistumaan kaupunginvaltuuston kokouksiin nuorisoedustajana, ja käyttää puheenvuoroja nuvalle tärkeistä asioista. Koimme hienoja onnistumisia, kuten nuoriin kohdistuvien säästöjen perumisia. Koimme myös huonoja juttuja, esimerkiksi nuoriin kohdistuvaa vähättelyä ja epäilyjä.

Hain Nuva ry:n puheenjohtajaksi, sillä halusin kehittää liittoa ennen kaikkea järjestönä. Olimme jo vuonna 2020 ottaneet käyttöön paljon uusia tapahtumakonsepteja ja toimintamalleja, ja onnistuneet tässä hyvin. Askel kohti yhä suurempaa nuorisojärjestöä oli otettu, ja tätä työtä olemme jatkaneet onnistuneesti myös kuluneena vuonna.

Nyt on kuitenkin aika siirtää puheenjohtajan nuija seuraavalle nälkäiselle nuorisovaikuttajalle. En aio hakea jatkokautta Nuva ry:n puheenjohtajana.

Toimiessani koulutusvastaavana, kevään 2020 Aktiivipäivillä Seinäjoella osallistujia oli paikalla loistava määrä, ja nuvaliikkeen fiiliksen aisti ilmassa. Sitten koronapandemia ajoi meidät sopeutumaan etäolosuhteisiin, joissa olemme valitettavasti joutuneet olemaan pitkälti tähän päivään asti. Onneksi olemme päässet kohtamaan etätapahtumilla, ja voineet järjestää edes joitakin tapaamisia kasvokkain. Nykyinen liittohallitus pyrkii sitoutuneesti siihen, että ensi vuoden tapahtumat kevään Aktiivipäivistä lähtien järjestetään jälleen paikan päällä. Jatkossakin voidaan kuitenkin tarjota myös etäosallistumisen mahdollisuus, mikäli esimerkiksi tapahtuman maantieteellinen sijainti on itselle huono.

Kuluneen vuoden aikana olemme ottaneet valtavia edistysaskelia suomalaisen nuorisovaltuustoliikkeen eteen. Olemme valmistelleet uuden loistavan strategian, joka käsitellään lähestyvässä liittokokouksessa. Olemme myös jatkaneet Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaattien jakamista, ja keväällä se myönnettiin ennätysmäärälle kuntia. 

Olemme toimineet merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana ottamalla kantaa niin suullisesti kuin kirjallisestikin moneen valtionhallinnon hankkeeseen muun muassa opetukseen ja ympäristöön liittyvissä aiheissa. Olemme myös tukeneet lukuisia paikallisia nuorisovaltuustoja esimerkiksi edustuspaikkojen hakemisessa. Kevään kuntavaalien aikaan saimme mukaan yli 1000 nuvamyönteiseksi ehdokkaaksi sitoutunutta kuntavaaliehdokasta, ja valtuustoissa onkin nyt kenties eniten nuvalaisuutta kuin koskaan aiemmin.

Oma työni puheenjohtajana jatkuu vielä vuoden loppuun asti. Kiitos silti jo nyt teille kaikille hyvät nuvalaiset, että olette luottaneet minuun nuorisovaltuustoliikkeen edustajana. Tulen jatkossakin vaikuttamaan muissa kunnallisissa ja valtakunnallisissa luottamustehtävissäni.

Olemme ottaneet kaksivuotisen hallitustaipaleeni aikana suuren askeleen kohti järjestöä, jonka jokainen yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut nuori voi kokea omakseen. Työ ei missään nimessä ole valmis. Sen tekemiseen tarvitaan teistä jokaista, hyvät nuvalaiset. 

Lopuksi kannustan teitä jokaista asettumaan ehdolle luottamustehtäviin niin liittokokouksessa kuin piireissäkin. Olkaa rohkeita, tavoitelkaa unelmianne!

Nähdään liittokokouksessa!

 

Anton Hietsilta
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n puheenjohtaja