Hyppää sisältöön

Tieni nuvan sihteeristä paikalliseksi kouluttajaksi

Olen Michaela Jokiniemi, nuorisovaltuutettu ja nuorisovaltuuston sihteeri Vesilahdelta. Kun liityin nuorisovaltuustoon, kipinä vaikuttamiseen syttyi heti. Ensimmäisillä Aktiivipäivilläni Haminassa vuonna 2017 tutustuin moniin nuvalaisiin ympäri Suomen, ja opin todella paljon nuorisovaltuustossa toimimisesta ja vaikuttamisesta. Katsoin (ja katson vieläkin) monia kyseisen tapahtuman kouluttajia ihaillen ja ajattelin, että he todella tietävät paljon vaikuttamisesta ja nuvatoiminnasta. 

Ajan kuluessa opin paljon politiikasta, kokoustekniikasta, vaikuttamisen eri mahdollisuuksista ja kaikille niin rakkaasta yhdistyslaista. Halusin itse kehittyä nuorisovaltuustotoiminnassa ja vaikuttamisessa sekä päästä jakamaan oppimiani asioita muille nuorisovaltuutetuille. Siksi hain paikalliseksi kouluttajaksi.

Ensimmäisen koulutukseni pidin Oriveden nuorisovaltuustolle. Koulutus jännitti minua etukäteen todella paljon, vaikka kaikki menikin lopulta hyvin. Koulutuksessa oli odotettua vähemmän osallistujia, mutta porukka oli ihanampi, mitä olisin voinut odottaa. Oli ihana seurata keskustelua ja kriittistä ajattelua eri aiheista. Myös nuorisovaltuuston ohjaaja oli koulutuksessa aktiivisesti mukana, mikä oli todella mukava huomata!

Saksalainen fyysikko, matemaatikko ja suhteellisuusteorian isä Albert Einstein on joskus sanonut: “Jos et pysty selittämään asiaa selvästi, et tiedä siitä tarpeeksi.” Paikallisena kouluttajana toimiminen onkin opettanut myös minulle itselleni todella paljon uusia asioita. Kouluttajana olen myös päässyt auttamaan uusia nuorisovaltuustoja sekä nuorisovaltuutettuja pääsemään alkuun omalla urallaan. Olen myös päässyt näkemään, miten jo pitkään nuorisovaltuustossa toimineet ovat päässeet haastamaan ajatteluaan ja oppimaan uutta. 

Jokainen paikallinen koulutus on omanlaisensa, ja monet asiat vaikuttavat koulutuksen onnistumiseen. Jokaisen koulutuksen valmistelun ja räätälöinnin kautta pääsee oppimaan paljon erilaisista aiheista. Myös koulutettavien kysymykset tuovat väriä koulutukseen. Jokaisessa koulutuksessa on erilainen porukka, sekä erilaiset näkökulmat ja mielipiteet asioihin. Se tekee jokaisesta koulutuksesta erilaisen ja arvokkaan. Usein porukka on niin hyvä, että aika kuluu todella nopeasti.

Palkitsevinta kouluttajana toimimisessa ovat onnistumisen ja uuden oppimisen kokemukset, sekä koulutettavilla että itsellä. Aina on ihanaa nähdä ja kuulla, kuinka niin uudet kuin pidempään mukana olleetkin nuvalaiset sekä nuvan ohjaajat oivaltavat uusia asioita koulutuksessa. Myös mielipiteiden kuuleminen ja rakentaminen tuo ilon tunteita! Kouluttajana on ihana nähdä, miten jokin aihe tai uusi asia saa aikaan intohimoisen keskustelun. Paikallisissa koulutuksissa olen myös tutustunut nuvien tilanteisiin ja päässyt auttamaan heitä eri ongelmissa.

Paikallisena kouluttajana oleminen on opettanut minulle todella monia uusia asioita. Myös sellaisia, joita en olisi koskaan kuvitellut liittyvän kouluttamiseen. Olen monia kokemuksia rikkaampi ja päässyt kouluttamaan myös oman maakuntani ulkopuolelle. Olen esimerkiksi kouluttanut useita kertoja Varsinais-Suomessa, mikä on mahdollistanut paremmat nuvakontaktit ympäri Suomen!

 

Michaela Jokiniemi

Kirjoittaja on yksi liiton paikallisista kouluttajista, sekä Vesilahden nuorisovaltuuston sihteeri.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. hakee nyt uusia nuoria paikallisia kouluttajia sekä Perusta, Vakiinnuta ja Vahvista -kouluttajia. Haku on auki 18.7.2019 asti. Lue lisää