Hyppää sisältöön

Vaaliblogi – Nuori, olet päätöksenteon ytimessä

Käsillämme ovat kriittiset vaalit. Alue- ja kuntavaaleissa tehdään päätöksiä arjen asioista, nuorten asioista. Tulevaisuutta kunnissa ja hyvinvointialueilla lähdetään rakentamaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi, ja nuoret tulevat elämään näiden päätösten kanssa kaikista pisimpään. Nuori, muista olla puolustamassa ja peräänkuuluttamassa päätösten kestävyyttä!

Kunnissa tarvitaan kipeästi sosiaalisesti kestävää päätöksentekoa. Tälläinen päätöksenteko huomioi päätösten vaikutukset useasta eri näkökulmasta, erityisesti siitä, kuinka se tulee vaikuttamaan kunnan tai alueen nuoriin.

Näiden päätösten kestävyys ja oikeudenmukaisuus kaikkien sukupolvien kannalta on elintärkeää, ja juuri siksi  oikeudenmukaisuuden täytyy olla kunta- ja aluepolitiikan keskiössä. Ainoastaan näiden tulevaisuuteen katsovien päätösten avulla voidaan rakentaa nuorille ja tuleville sukupolville parempaa Suomea.

Resursseista  linjataan juuri kunnissa ja hyvinvointialueilla. Tämä pitää sisällään nuorten palvelut, ja esimerkiksi nuorten syrjäytymiseen voidaan puuttua parhaiten nimenomaan kunnissa. Nyt tarvitaankin peräänkuuluttajia, nuorten puolustajia, jotka pitävät huolen siitä, että päättävissä pöydissä ollaan nuorisomyönteisiä ja realistisia. Esimerkiksi nuorisotyön tarvitsemat resurssit pitäisi kunnissa turvata, lapsi- ja nuorivaikutusten arviointeja tulisi toteuttaa aivan kaikissa päätöksissä ja nuorten ongelmiin tulisi etsiä aktiivisesti uusia  ratkaisuja.

Otetaanko nuoret huomioon terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa? Tarjotaankohyvinvointialueella maksutonta ehkäisyä tai mielenterveystarkastuksia? Tarve kestävyydelle ei rajoitu kuntiin, vaan se ulottuu myös hyvinvointialueisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat myös nuorille, siinä missä muutkin palvelut. Nuorilähtöiset ja kestävät palvelut ovat ennaltaehkäiseviä ja saavutettavia. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelun pariin pääsee nopeasti ja helposti aina sitä tarvitessa. Palvelu ei itsessään saa maksaa nuorelle liikaa, sillä nuoria tulee monista taloudellisista lähtökohdista, eikä kaikille ole itsestään selvää saada sosiaali- ja terveysmaksuja kustannettua. Alhaiset asiakasmaksut ovat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo -tekijä, ja mahdollistavat sen, että nuori tulee hakemaan apua aina tarpeen tullen. Kukaan ei hakeudu avun piiriin turhaan. 

Myös palveluiden kestävyydessä on alueilla kriittistä huomioida ennaltaehkäisy. Ennaltaehkäisevä palvelu tarkoittaa palvelua, jota tarjotaan vakavampien ongelmien syntymisen estämiseksi. Näitä ovatkin esimerkiksi mielenterveystarkastukset, joiden ideana on luoda nuorelle rutiini mielenterveyspalveluiden käyttämiseen, jolloin hän hakeutuisi niihin helpommin aina, kun niitä tarvitsee. Ennaltaehkäisyn avulla pystytään vastaamaan esimerkiksi mielenterveyskriisiin ja estämään nuoren putoaminen palveluiden piiristä.

Nuoret kuuluvat päättäviin pöytiin. Nuoret itse tietävät parhaiten, miten palvelut vastaavat heidän tarpeitaan kunnissa ja alueella. Juuri siksi nuorisovaltuustoja ja nuoria palveluiden käyttäjiä täytyy kuulla aktiivisesti seuraavan ja tulevien valtuustokausien aikana. Tämä on ydin sosiaalisesti kestävään päätöksentekoon.

Joten nuori vaikuttaja, ole aktiivinen. Muista, että nämä vaalit ovat nuorten vaalit ja juuri sinä olet päätöksenteon ytimessä.

Lisätietoja

Elsa Nisula
1. Varapuheenjohtaja
elsa.nisula@nuva.fi