Hyppää sisältöön

Vaikuttajatarina: Ilmari Nurminen nousi Sastamalan nuvasta eduskuntaan

Teksti: Matias Mäkiranta
Kuva: Konsta Leppänen

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton #parastanuvassa -kampanjan osana esittelemme entisiä nuorisovaltuutettuja ja heidän vaikuttajatarinoitaan. Entinen sastamalalainen nuorisovaltuutettu Ilmari Nurminen on nykyään SDP:n kansanedustaja.  

– Varmaan isoin juttu, mikä nuorisovaltuustossa järjestettiin oli musiikkifestivaali Sykerock, joka järjestetään vielä tänäkin päivänä, muistelee Ilmari Nurminen nuorisovaltuustoaikaansa.

Nurminen pyrki jo yläkoulussa nuorisovaltuustoon, mutta jäi ensimmäisellä kerralla kampanjan jälkeen varasijalle. Lukiossa hän pääsi läpi ja toimi sekä opiskelijakunnan puheenjohtajana että nuorisovaltuuston puheenjohtajana.

– Nuorisovaltuustot olivat vielä verrattain uusi juttu ja olimme myös Sastamalaa suuremmalla alueella aktiivisia erilaisissa nuorten osallisuutta koskevissa hankkeissa, Nurminen sanoo. Hänen mukaansa nuorisovaltuustojen toiminta on kehittynyt huomattavasti siitä, mitä se oli hänen ensimmäisinä nuorisovaltuustovuosinaan.

– Politiikassa tehdään monesti pieniä asioita, jotka saavat aikaan suuremman muutoksen pitkällä aikavälillä. Oman nuorisovaltuustouran merkittävimpiä saavutuksia yksittäisten kannanottojen ja tapahtumien ohelle onkin varmasti se, että olin mukana vakiinnuttamassa nuorten vaikutusmahdollisuuksia sekä Sastamalassa että muualla Suomessa, Nurminen kertoo.

Nurminen kertoo saaneensa nuorisovaltuustotoiminnasta todella paljon: muun muassa neuvottelutaidot, kokoustekniikat ja päätöksenteon perusteet hän on oppinut nuorisovaltuustotoiminnassa.

– Myös verkostot kasvoivat tuolloin huomattavasti. Tutustuin niin muihin nuorisovaltuutettuihin kuin päättäjiin ja virkamiehiinkin. Sain nuorisovaltuustotoiminnasta monia uusia ystäviä, Nurminen kuvailee.

Nuorisovaltuustosta kipinä vaikuttamiseen

Nuorisovaltuustotoiminnan kautta Nurminen kiinnostui yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta. Hän lähti ensin mukaan kuntapolitiikkaan ja tuli sitten vuonna 2015 valituksi 24-vuotiaana eduskuntaan. Nyt hän on kansanedustajana aktiivisesti mukana hallitusneuvotteluissa.

– Haluan puuttua erityisesti käynnissä olevaan eriarvoistumiskehitykseen. Meillä on yhä kasvava joukko ihmisiä, joilla menee huonosti ja haluan parantaa nimenomaan heidän olojaan, Nurminen sanoo.

Hän nostaa esiin myös ympäristö- ja ilmastokysymykset. Viime vaalikauden aikana Nurminen teki töitä esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseksi keräämällä lakialoitteensa taakse yli 100 kansanedustajan allekirjoitukset.

Nurminen harmittelee sitä, että viime vuosina päätöksenteon arvot ovat olleet todella kovia.

– Haluan tuoda inhimillisempää näkökulmaa päätöksentekoon. Kaikkea ei voi mitata rahassa, vaan myös sosiaalinen näkökulma pitää ottaa huomioon, Nurminen sanoo.

Nyt käynnissä olevista hallitusneuvotteluista Nurminen lupaa nuorille muun muassa panostuksia koulutukseen:

– Uskon, että ainakin maksuttomaan toiseen asteeseen ja oppivelvollisuusiän korottamiseen panostetaan. Samalla toivon myös, että esimerkiksi mielenterveystakuu toteutuu ja että nuorisotakuusta pidetään kiinni.

Parasta nuvassa on samanhenkiset ihmiset ja uudet ystävät sekä yhdessä asioiden tekeminen.


Ilmari Nurminen

  • entinen Sastamalan nuorisovaltuuston puheenjohtaja
  • tuli vuonna 2015 valituksi eduskuntaan nuorimpana kansanedustajana (24v.)
  • uudelleen valituksi eduskuntaan vuonna 2019
  • muun muassa lakivaliokunnan ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen