Aikataulu:
Tapahtumapaikka: Helsinki
Tule mukaan Nuva ry:n uuteen Vaikuttajasimulaatio-tapahtumaan!
Mistä on kyse?
Helsingissä toukokuussa 2024 järjestettävä Vaikuttajasimulaatio on nuorille vaikuttajille ja vaikuttamisesta kiinnostuneille nuorille suunnattu tapahtuma. Tapahtuman tarkoituksena on tutustua julkisen päätöksenteon prosesseihin ja eduskunnan toimintaan simulaation keinoin. Viikonlopun aikana osallistujat jaetaan “puolueisiin”, joiden jäsenet kukin osallistuvat valiokuntatyöskentelyyn, jonka puitteissa he pääsevät keskustelemaan nuoria koskevista ajankohtaisista poliittisista aiheista.
Vaikuttajasimulaatio järjestetään vuosina 2024 ja 2025 osana Erasmus+-hanketta. Vaikuttajasimulaation tuotokset ja opit tullaan esittelemään vaikuttajille syksyn 2025 aikana.
Mitä viikonloppu pitää sisällään?
Vaikuttajasimulaatiossa osallistujat pääsevät testaamaan, millaista eduskunnan ja kansanedustajien työskentely on. Viikonloppu koostuu kahdesta täysistunnosta, valiokuntatyöskentelystä sekä “puolueiden” työskentelystä. Nuoret vaikuttajat pääsevät keskustelemaan ja väittelemään nuorille tärkeistä aiheista.
Valiokunnat:
- Sivistysvaliokunta
- Sosiaali- ja terveysvaliokunta
- Talousvaliokunta
- Ympäristövaliokunta
Valiokunnat valmistelevat alustavien teemojen pohjalta julkilausumat, jotka käsitellään “puolueissa” ja lopulta täysistunnossa. Lisäksi ne kehittävät uusia metodeja, joiden avulla nuoret voisivat tulla paremmin kuulluiksi päätöksenteon kaikilla tasoilla. Sekä julkilausumat että metodit luovutetaan eteenpäin päätöksentekijöille.
Osallistujat järjestetään ryhmiin tai ”puolueisiin”, mitkä tulevat toimimaan suuntaa antavina ryhmien yhtenäisen linjan tekijöinä valiokuntatyöskentelyssä. Osallistujat pääsevät täten harjoittelemaan väittelytaitojaan ja kompromissien löytämistä eri ”puolueiden” jäsenten välillä.
Ilmoittautumisen yhteydessä voi hakea eri valiokuntiin tai mediatiimiin. Itse ”puoluejako” tapahtuu osittain näiden hakemusten perusteella, mutta osallistujan ”puoluekanta” selviää vasta tapahtuman yhteydessä.
Valiokuntien lisäksi osallistujat voivat hakea osaksi mediatiimiä, jonka tehtävä on tarkkailla ja tuottaa materiaalia viikonlopun työskentelystä. Viikonlopun päätteeksi järjestetään myös tiedotustilaisuus, jonka organisointi on mediatiimin vastuulla.
Ohjelma ja aikataulu
14:00 Ilmoittautuminen
16:00 Alkusanat, ohjeet viikonloppuun
16:30 Alustus, Eduskunnan demokratiakasvatus
17:15 Alustus, Eduskuntatutkimus
18:00 Illallinen
19:00 Täysistunto
20:00 Puolueiden ryhmäkokoukset
21:30 Vapaa-aikaa
9:00 Päivän avaus
9:30 Alustuksia ja työskentelyä valiokunnittain
11:30 Lounas
12:30 Valiokuntatyöskentelyä
14:00 Kahvitauko
14:30 Valiokuntatyöskentelyä
16:00 Tauko
17:00 Illallinen
18:00 Puolueiden ryhmäkokoukset
20:00 Lehdistötilaisuus
21:00 Mahdollisuus jatkaa työskentelyä
22:30 Työskentely loppuu
9:00 Päivän avaus
9:30 Täysistunto
10:30 Tauko
10:45 Täysistunto jatkuu
12:30 Lounas
13:30 Mediatilaisuus, tulosten esittely ja tilaisuuden päätös
14:30 Tapahtuma päättyy
Miten pääsee mukaan?
Tapahtumaan valitaan 45 osallistujaa. Toivomme osallistujia ympäri Suomen, erilaisista taustoista ja erilaisilla vaikuttajataustoilla. Osallistujat valitaan lyhyen hakemuksen perusteella positiivisen diskriminaation periaatetta noudattaen. Lisätietoja valintaperiaatteista ja hakemuslomake julkaistaan myöhemmin tapahtuman nettisivuilla sekä Nuva ry:n sosiaalisen median kanavilla.
Haku tapahtumalle aukeaa 13.3. kello 8:00 alkaen ja hakuaikaa on 14.4. asti. Hakijoille ilmoitetaan hakutuloksista 22.4. sähköpostitse.
Hakulomakkeen linkki löytyy tästä.
Mitä se maksaa?
Tapahtuma on osallistujille ilmainen sisältäen majoituksen, ruokailut sekä matkakulut 100 euroon asti. Matkakulujen korvaamisen ehtona on, että osallistuja sitoutuu täyttämään palautelomakkeen. Huomioi, että osallistujan kuuluu varata ja maksaa matkansa ensin itse, ja sitten hakea matkakulukorvausta liitolta. Ohjeet matkakulukorvauksen hakemiseen päivittyvät tälle sivulle myöhemmin.
Nuva ry. pidättää oikeuden muutoksiin tapahtuman tarkemman sisällön ja/tai ohjelman suhteen. Mahdolliset muutokset päivittyvät tälle tapahtumasivulle niiden sattuessa.
Lisätietoja
Axel Eriksson
Koulutusasiantuntija
+358 50 355 1214
axel.eriksson@nuva.fi
Roger Penter
Päävastuu: Valtakunnalliset ja tilattavat koulutukset
roger.penter@nuva.fi
Susanna Ranta
Järjestöasiantuntija
+358 44 705 7777
susanna.ranta@nuva.fi