Ilmassa on mielin määrin kevään merkkejä: kellojen siirtely, muuttolintujen paluu, aprillipilat ja leskenlehdet. Uskallan väittää, että jo näin huhtikuun alussa moni nuori odottaa kesäkuussa alkavaa kesälomaa. Tällä kertaa pajunkissat ja lisääntyvä auringonpaiste eivät vihjaa pelkästään oven takana kolkuttavasta lomasta, vaan myös todella tärkeiden vaalien lähestymisestä. Euroopan parlamenttivaalit pidetään 9. kesäkuuta ja ne kattavat koko Euroopan unionin alueen. Näissä vaaleissa Suomesta valitaan 15 euroedustajaa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Tiedän mitä saatat ajatella, “ei voisi vähempää kiinnostaa”. No, anna kun kerron miksi pitäisi. Euroopan unioni todella vaikuttaa jokaisen meidän elämään.
Euroopan unioni (kavereiden kesken EU) saattaa tuntua kaukaiselta käsitteeltä. Eurooppa-neuvosto, Euroopan Neuvosto, Komissio, Parlamentti…aikuisellakin menee sekaisin, eikä suotta. Onko kaukana Brysselissä tehtävillä päätöksillä mitään väliä? Todellisuudessa EU vaikuttaa moneen osa-alueeseen, jotka ovat olennaisia nuorten arjessa.
Pohdintaan hetki, millaisia ovat EU:n kädenjäljet nuorten elämässä. Aloitetaan astumalla ulos. Puhdas ilma ja ympäristö ei ole itsestäänselvyys. Tästä syystä EU on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kestävän kehityksen edistämiseen. Konkreettisesti se pyrkii esimerkiksi huolehtimaan siitä, että muovijäte ei päädy mereen ja ilmanlaatu on puhdasta.
Kävellään kotikuntasi kirjastoon. Tiesitkö, että kuntasi on voinut saada EU-rahaa esimerkiksi omien kirjastopalveluidensa kehittämiseen. Harrastustilassa huomaat kaverisi nauhoittamassa heidän uutta podcast jaksoaan – Kyllä, arvasit oikein, EU on voinut tukea myös tätä. Esimerkiksi Euroopan nuorison teemavuoden ajan, nuoret ovat voineet hakea erilaisia tapahtumatukia omiin projekteihinsa ja näin mahdollistaa omia unelmiaan.
Puhelimesi värähtää taskussasi. Älypuhelin, sosiaalinen media ja digitalisaatio on läsnä jokaisen arjessa. Siihen liittyy kuitenkin paljon vaaroja sekä kysymyksiä. EU pyrkii vahvistamaan digitaalista yhtenäismarkkinaa, joka mahdollistaa sinulle helpon pääsyn digitaalisiin palveluihin ja lisää turvallisuutta verkossa. Näin voit nauttia digitaalisesta maailmasta luottavaisin mielin. EU nimesi kuluvan vuosikymmenen Euroopan digitaaliseksi vuosikymmeneksi. Ootko muuten koskaan nettishoppailut? EU:n kuluttajansuojalainsäädäntö suojaa nuoria kuluttajia esimerkiksi verkkokaupoissa.
Kuvittele, että olet 20-vuotias opiskelija ja unelmoi kansainvälisistä kokemuksesta. EU tarjoaa sinulle lukuisia mahdollisuuksia toteuttaa näitä unelmia. Opiskeluaikana voit lähteä Erasmus-vaihtoon toiseen EU-maahan, laajentaen näin kulttuurista ymmärrystäsi ja luoden kansainvälisiä verkostoja. Lisäksi EU:n sisäinen vapaan liikkuvuuden periaate mahdollistaa nuorille mahdollisuuden matkustaa helposti ja työskennellä eri EU-maissa ilman suuria byrokraattisia esteitä
Euroopan unioni vaikuttaa monin tavoin nuorten elämään. Tässä ehdin mainita niistä muutaman. EU:n tulevaisuus riippuu siitä, millaisen suunnan nuoret ja muut kansalaiset haluavat sille antaa. Siksi on tärkeää äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa. Haluan kannustaa jokaista nuorta pohtimaan, millaisen suunnan EU:lle haluaa, tutustumaan ehdokkaisiin ja puolueiden ajatuksiin. Kuten pyrin osoittamaan, EU:n tekemät päätökset vaikuttavat meihin. Pidetään siis huolta siitä, että myös nuorten ääni kuuluu.