Hyppää sisältöön

Vieraskynäblogi: Hädässä pelastaja tunnetaan

Monipuolinen ja kehittävä ura

Juuri nyt on oikea aika ja mahdollisuus hakeutua koulutuksen kautta pelastajan ammattiin, jossa työ on käytännönläheistä ja samalla todella merkityksellistä yhteiskunnan kannalta. Pelastustoimi on aina perinteisesti pysynyt todella korkealla sellaisissa kansalaiskyselyssä, joissa vertaillaan julkisen hallinnon palvelujen luotettavuutta. Kyky palvella hädän hetkellä paikasta tai tilanteesta riippumatta luo luottamusta ja inhimillisyyttä monesti kaukaiseksi koettuun hallintoon.


Pelastusopistolta valmistuneet työskentelevät monipuolisissa tehtävissä pelastustoimessa sekä esimerkiksi valmiussuunnittelun parissa julkisessa hallinnossa tai yrityselämässä turvallisuuden asiantuntijoina. Pelastustehtävien rinnalla opetettavat muut koulutussisällöt mahdollistavat monipuolisen urapolun. Pelastajan tulee osata soveltaa työssään myös onnettomuuksien ehkäisyn keinovalikoimaa, ja lisäksi pelastajat toimivat ensihoitopalvelujen ensivasteessa ja perustason ensihoidossa. Pelastushenkilöstön työaika on lähtökohtaisesti 24 tunnin työvuoro, jota seuraa kolme vapaata vuorokautta. Tällainen työaikajärjestelmä mahdollistaa myös työn ohella jatko-opintopolun, joka on jo tähän mennessä vienyt alan asiantuntijoita kentältä jopa ministeriöön asti.


Pelastajan julkisuuskuvassa on korostunut ehkä liiaksikin työssä vaadittavat fyysiset kyvykkyydet. Paineellisissa pelastustehtävissä vaaditaan jaksamisen rinnalla luovuutta ja kykyä soveltaa opittua tehokkaalla tavalla. Sekä sitoutuminen oman fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen että psyykkinen sopivuus pelastajan ammattiin ovat ehdottomia lähtökohtia alalle suuntaaville.


Haku pelastajaksi on avoinna

Pelastusopistolla Kuopiossa järjestettävässä pelastajan koulutusohjelmassa opiskellaan 1,5 vuotta. Opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijoille maksuttomia. Opiskelu on pääsääntöisesti lähiopiskelua, sillä kädentaitoja ei etänä opi. Opintoihin sisältyy myös paljon harjoittelua Pelastusopiston harjoitusalueella.


Haku pelastajatutkintoon on avoinna 7.4.–6.6.2025. Hakijan tulee suorittaa hyväksytysti fyysisen toimintakyvyn testi ennen hakuajan päättymistä. Tammikuussa 2026 Pelastusopistolla aloittaa neljä pelastajakurssia, joille otetaan yhteensä 120 uutta opiskelijaa.


Lue lisää pelastajatutkinnosta ja hakemisesta Pelastusopiston sivuilta.

Vesa-Pekka Tervo

Pelastustoimen kehittämispäällikkö
Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy palvelee hyvinvointialueiden luottamushenkilöitä, viranhaltijoita ja työntekijöitä. Hyvil tarjoaa sote-muutostukea, neuvontaa, lainsäädäntötyöhön vaikuttamista sekä verkostoja kokemusten vaihtamiselle ja yhteiselle vaikuttamiselle. Hyvil tekee yhteistyötä valtion hallinnon kuten ministeriöiden ja median kanssa.