Pari viikkoa sitten suomalaiset äänestivät siitä, millaista politiikkaa seuraavat neljä vuotta tehdään. Monet gallupit ennustivat tiukkaa lopputulosta. Monet meistä voivat varmasti todeta tuloksen olleen juuri sitä, ja ehkä jopa yllättävä.
Vaalien aikaan yritän aina miettiä, mitä haluan tulevaisuudelta ja miksi haluan vaikuttaa. Tänä vuonna minusta oli hienoa nähdä, miten nuoret olivat tekemässä vaaleja niin ehdokkaina kuin tukijoinakin. Samaan aikaan olen kuullut paljon puhetta siitä, miksi vaalit eivät kiinnosta nuoria. Uskon, että vaalit ja vaikuttaminen kiinnostavat kyllä nuoria, mutta tapa, jolla puolueet ja poliitikot tekevät politiikkaa tuntuu osalle vieraalta.
Nuoret kaipaavat sitä, että heidän luokseen tullaan ja heille puhutaan ymmärrettävästi, mutta ei aliarvioiden. Uskon, että mitä enemmän puolueiden ja ehdokkaiden kampanjoissa on nuoria mukana, sitä varmemmin saavutamme nuoria äänestäjiä. Oli hienoa myös huomata, että vaalit kiinnostivat myös nuoria, joilla ei ole vielä äänioikeutta. Meidän tulee muistaa, että jokaisella meillä on oikeus olla kiinnostunut politiikasta ja samalla oikeus osallistua siihen monin eri tavoin. Kaikilla meillä on oikeus vaikuttaa tulevaisuuteemme.
Samalla tein huomion myös omasta kaveripiiristäni. Nuorten esilläolo vaaleissa tuntui aktivoivan myös niitä nuoria, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet poliittiseen keskusteluun tai käyneet äänestämässä. Odotankin mielenkiinnolla sitä, kun nuorten äänestysprosentti julkaistaan. On mielenkiintoista nähdä, innostivatko vaalikeskustelut nuoret myös äänestysuurnille.
Eduskuntaan nousi yhteensä yksitoista 30-vuotiasta tai nuorempaa edustajaa. Alle 29-vuotiaita edustajia valittiin kuusi: Iiris Suomela (vihr.), Janne Heikkinen (kok.), Bella Forsgren (vihr.), Sofia Virta (vihr.), Ilmari Nurmi (sdp) sekä Matias Marttinen (kok.). Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015 valituksi tuli 11 nuorta edustajaa. Nuorten edustajien määrä siis väheni puolella. Uskon ja toivon silti, että nyt valitut nuoret edustajat pääsevät vaikuttamaan eduskunnassa ja samalla tuovat nuorten näkökulmia ja tärkeitä aiheita keskusteluun ja päätettäväksi.
Nyt kun eduskuntavaalit ovat ohi, meidän tulee muistaa, ettei vaikuttaminen saa jäädä vain vaaleihin. Meidän pitää kehittää ja vahvistaa kansalaisten osallisuutta ja osallistumista. On tärkeää, että jokainen saa vaikuttaa yhteiskunnassamme, onhan se meidän kaikkien oikeus.
Lopuksi vielä kiitos kaikille teille, jotka osallistuitte #osallisuusvaalit-kampanjaamme. Se on ollut yksi tapa lisätä tietoa osallisuudesta ja tuoda tietoon nuorille tärkeitä aiheita. Oli hienoa nähdä, miten haastoitte ehdokkaita ja loitte innokasta sekä kehittävää keskustelua tärkeistä teemoista. Vaalit ovat aina työtä tulevaisuuden eteen. Kiitos.
Anette Pottonen
Kirjoittaja on piiri- ja edunvalvontasektorin varapuheenjohtaja, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa liiton brändityön koordinointi, Perusta, vakiinnuta, vahvista -koulutusten kehittäminen sekä Maakunnallisten nuorisovaltuustojen edunvalvonta.