Hyppää sisältöön

“Huippiksella sai äänensä kuuluviin”

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton seitsemättä kertaa järjestetty nuorten vaikuttajien huipputapaaminen eli Huippis keräsi jopa 80 nuorta oikeusministeriön vieraaksi vaikuttamaan hallitusohjelman toimeenpanoon ja tapaamaan päättäjiä.

Tapahtuman keskiössä oli työpajatyöskentely, jossa nuoret pohtivat millaisia konkreettisia toimenpiteitä hallitusohjelman pohjalta pitäisi toteuttaa. Toimenpiteet esiteltiin tapahtuman lopussa päättäjille ja nuoret pääsivät käymään keskustelua päättäjien kanssa.

Nuorten mielenterveyden palveluita pitää kehittää

Kevin Sudström, 15, Kuopion nuorisovaltuustosta tuli Huippikselle ensimmäistä kertaa. Hän on ollut kuntansa nuorisovaltuustossa nyt vuoden.

“Odotin Huippikselta, että pääsen tuomaan ääneni kuuluviin ja vaikuttamaan asioihin. Odotukset ovat täyttyneet”, Kevin kertoo.

Häntä huolettavat erityisesti mielenterveyspalvelut. Kevinin mukaan monilla alueilla mielenterveyden palvelut ovat huonoja tai niitä voi olla vaikeaa saada. Hän nostaa esimerkiksi sen, kuinka helppoa nuorille on saada käsiinsä päihteitä, mutta mielenterveyden palvelut taas pidetään nuorien ulottumattomissa.

Kevin Sundström katsoo kameraan hymyillen.

Odotin Huippikselta, että pääsen tuomaan ääneni kuuluviin ja vaikuttamaan asioihin.

Hänen mielestään tapahtuma on ollut mielenkiintoinen ja siellä on saanut paljon hyvää kokemusta keskusteluista. On antoisaa, että pääsee kuulemaan kaikkia näkökulmia, joita työpajoissa herää.

“Mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisyä pitää yrittää parantaa Suomessa, jotta hoitoa ei olisi tarjolla vasta kriittisessä tilanteessa, vaan aiemmin”, Kevin sanoo.

Keskustelua herättivät myös ympäristö- ja ilmastokysymykset

Okko Lausmaa, 19, Riihimäen nuorisovaltuustosta on Huippiksella toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän oli Huippiksella vuonna 2022 ja silloin hän toimi työpajan vetäjänä. Tänä vuonna Okko pääsi tapahtumalle osallistujaksi.

Okkoa Huippiksella kiinnostivat erityisesti ympäristöön liittyvät aiheet. Hän innostui Huippikselle lähtemisestä, koska siellä tapaa nuorisovaltuustokentän kavereita ja pääsee oppimaan hallitusohjelmasta.

Okko Lausmaa katsoo kameraan hymyillen.

On ollut kiinnostavaa keskustella työpajassa hiilineutraalisuudesta ja biodiversiteetistä.

“Haluan vaikuttaa Suomen ympäristöasioihin”, Okko kertoo.

Huippiksella Okko on oppinut hallitusohjelman sisällöstä ja siitä, mitä kaikkea juuri ympäristön ja ilmaston näkökulmasta hallitusohjelmassa puhutaan.

“On ollut kiinnostavaa keskustella työpajassa hiilineutraalisuudesta ja biodiversiteetistä.”

Huippiksella on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja tapaamaan vanhoja kavereita

Annika Pyrrö, 15, Vantaan nuorisovaltuustolta tuli Huippikseen, koska hän oli tapahtumalla myös viime vuonna ja silloin hänellä oli tapahtumalla kivaa.

“Huippiksella on paljon ihmisiä ja pääsee tutustumaan uusiin nuorisovaikuttajiin ja keskustelemaan”, Annika sanoo.

Annika Pyrrö ottaa yhteiskuvaa kännykällä pääministeri Petteri Orpon kanssa. Molemmat hymyilevät ja Annikalla on kaksi sormea pystyssä rauha-merkkinä.

Huippiksella on paljon ihmisiä ja pääsee tutustumaan uusiin nuorisovaikuttajiin ja keskustelemaan!

Annikan mielestä Huippiksella on ollut hyvä tunnelma ja hän on uskaltanut puhua työpajoissa. Kivaa on myös se, että Huippiksella on osallistujia ympäri Suomen.

“Olen vähän ujo yleensä, mutta täällä olen päässyt mukaan keskusteluihin hyvin.”

Nuorisovaltuustosta kavereita ja kokemuksia

Annika innostui nuorisovaltuustotoiminnasta, sillä hän halusi päästä vaikuttamaan ja kokeilla jotain uutta. Nyt hän on ollut Vantaan nuorisovaltuustossa kaksi vuotta.

“Vantaan nuvan toiminta vaikutti mielenkiintoiselta ja sitten se olikin ihan paras juttu ja juuri minulle sopivaa. Haluan vaikuttaa oman kunnan kouluruokaan ja nuorten osallistumisen mahdollisuuksiin”, Annika kertoo.

Okko Lausmaa taas aloitti Riihimäen nuorisovaltuustossa noin puolitoista vuotta sitten. Kipinä nuorisovaikuttamiseen syntyi nuorisotilalla.

“Nuorisotilalla sanottiin, että hae mukaan ja totesin, että miksikäs ei”, Okko tarkentaa.

Nuorisovaltuustotoiminta on antanut hänelle kavereita ja kokemuksia sekä uuden oppimista.


Työpajatyöskentelyn jälkeen osallistujat pääsivät tapaamaan päättäjiä ja työpajojen tuotokset esiteltiin päättäjille. Tapahtumalla nuoria tapasivat muun muassa Pääministeri Petteri Orpo sekä nuorisoministeri Sandra Bergqvist. Tapahtuma tehtiin yhteistyössä oikeusministeriön kanssa. Lue myös uutinen tapahtumasta ja päättäjien ajatukset nuorten esille nostamiin aiheisiin!

Teksti: Silja Aunola
Kuvat: Miisa Tervala ja Filip Godlewski