Hyppää sisältöön

Kansainvälinen maailma täynnä mahdollisuuksia 

Kuvittelin monien tapaan pitkään, että ulkomailla vaikuttaminen vaatisi kansanedustajan tittelin, monet vuodet työelämässä ja tärkeän maailmanrauhaa edistävän tehtävän. Mulla ei ollut hajuakaan siitä, kuinka täynnä eurooppalainen nuorisovaikuttamiskenttä on mahdollisuuksia ja erilaisia tapahtumia.

Maailma on taas Koronan jälkeen auki ja reissuun on päässyt kerran jos toisenkin! Kulunut kevät on tuonut mukanaan matkoja niin Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan kuin Ranskaankin puhumaan nuorista, Euroopasta ja EU:sta, mielenterveydestä ja nuorisovaltuustoista.

European Youth Event toi tuhansia nuoria Strasbourgiin

Euroopan parlamentti kutsuu eurooppalaisia nuoria vieraakseen Strasbourgiin aina joka toinen vuosi keskustelemaan EU:sta, nuorista, tulevaisuudesta ja monista erilaisista aiheista laajalla skaalalla. Tänä vuonna minäkin tuhansien muiden nuorten joukossa pääsin Keski-Eurooppaan kesäkuun aluksi.

Opin paljon uutta erilaisista järjestöistä ja EU:sta sekä nauroin ja tanssin ihanien uusien ihmisten kanssa.

Tapahtumasta löytyi niin työpajoja parlamentin sisällä, istumista suuressa istuntosalissa kuin kansainvälisiä järjestöjä, ihmisiä ja kohtaamisia. Aikaa vietettiin ulkona auringossa EYE Villagessa syöden, puhujia kuunnellen tai parlamentissa työpajoissa keskustellen.

Euroopan parlamentin päärakennus, jonka edessä parveilee paljon nuoria kesäisesti pukeutuneina.
Parlamentti avasi ovensa ja parlamenttiin tulvi innokkaita nuoria!

Lähdin Strasbourgista hyvin väsyneenä, mutta häkeltyneenä ja onnellisena. Opin paljon uutta erilaisista järjestöistä, EU:sta, nauroin ja tanssin ihanien uusien ihmisten kanssa sekä tottakai sain 30 asteen auringonpaahteessa poltettua hartiani. Nyt myös tiedän sen, ettei Frankfurtin lentokenttä kuulu omiin suosikkeihin ja lähes kaikki on halvempaa kun mennään Suomen ulkopuolelle.

En ole tainnut koskaan kokea tai nähdä mitään vastaavaa, kun näin tuhansien ja taas tuhansien nuorten ympäröivän minut parlamentin käytävillä ja tapahtuman joka kolkassa. Uskomaton kokemus, johon toivon useampien kokevan!

European Union Youth Conference Växjössä Ruotsissa

EU:n neuvosto kuulee nuoria erilaisin keinoin järjestämällä laajamittaisia kuulemisia, kyselyitä, tapaamisia ja konferensseja nuorten äänen esiin tuomiseksi. Euroopan Unionin neuvosto toi nuoria ympäri Eurooppaa yhteen jälleen tämän vuoden maaliskuussa Växjön kuntaan Ruotsiin. 

Nuorisokonferenssien tarkoituksena on tuottaa nuorten suosituksia ja ehdotuksia paremman EU:n ja Euroopan eteen, välitettäväksi EU:lle ja jäsenmaille. Växjössä järjestetyssä EU:n nuorisokonferenssissa me nuoret esitimme yhteensä viisi erilaista suositusta viidellä eri teemalla.

Maailmaa ei muuteta hetkessä, mutta tärkeää on ottaa askelia muutosta kohti.

Osallistuin konferenssissa “Action and Empowerment” -ryhmään. Kaksi päivää tiukkojen keskustelujen sekä erilaisten ihmisten ja taustojen keskellä kuluivat nopeasti ja sain ilokseni huomata, että tarinat suomalaisista oppilas- ja opiskelijakunnista, lasten parlamenteista ja nuorisovaltuustoista herättivät paljon intoa ja kiinnostusta. 

Pääsin kuulemaan kuinka monista maista löytyi samanlaista toimintaa, mutta harmikseni opin, että usein nuorten toimintaa pyörittää jo viidenkymmenen ikävuoden toisella puolella olevat ihmiset. Joissain maissa ei puolestaan ollut nuorten osallisuutta lähes ollenkaan, saati siinä muodossa ja laajuudessa, jossa me saamme siitä nauttia!

Pitkien ja intohimoisten keskustelujen ja tarinoiden jälkeen, muodostui meidän ryhmän suositukseksi Euroopan Unionin jäsenmaille seuraava: 

“We urge Member States to guarantee independent advisory boards on a local level (e.g., youth councils) consisting of, and selected by, young people with an intersectional emphasis on young people with fewer opportunities, taking a sustainable approach”

Suosituksessa ehdotetaan siis jokaiseen maahan perustettavan paikallisen tason “neuvoa antavia” nuorten ryhmiä, jotka nuoret itse valitsevat ja joita he itse johtavat. Ehdotuksessa annetaan nuorisovaltuustot esimerkkinä ja ehdotuksen voisikin tulkita suosituksena saada jokaiseen EU:n jäsenmaahan paikallisia nuorisovaltuustoja. 

Suosituksen yhteydessä jäsenmaille lähti myös ehdotusta avaava teksti, jossa nostettiin muun muassa Suomen nuorisovaltuustoja hyvänä esimerkkinä suosituksen toteutukseen!

Kolme nuorta naista seisovat lavalla, kahdella on mikit kädessä.
Ryhmän “Action and Empowerment” suositus esiteltiin konferenssin päätteeksi tapahtuman päälavalla avaten ehdotuksen tärkeyttä ja siihen johtanutta työstöä.

15. toukokuuta EU:n jäsenmaiden nuoriso- ja liikuntaministerit hyväksyivät konferenssin suositukset ministerineuvostossa. Suositukset hyväksymällä jäsenmaat tunnistivat suositusten tarkoitukset ja varmistavat niiden etenemisen asiaankuuluvien sidosryhmien kautta.

Konferenssi oli ehdottomasti jotain erilaista ja konferenssin täydet kaksi päivää todella veivät kyllä kaikki mehut. Pääsimme puhumaan päättäjille ja keskustelemaan konkreettisista asioista ja maailman parantamisesta.

Konferenssin päätteeksi meillä ei välttämättä ollut varmuutta, näemmekö työmme tuloksia heti jäsenmaiden työlistalla tai hukkuvatko ne asialistapinojen joukkoon, mutta lähdimme kaikki uudella perspektiivillä ja ajatuksilla kotiin.

Maailmaa ei muuteta hetkessä, mutta tärkeää on ottaa askelia muutosta kohti. Konferenssi oli hyvä askel sitä muutosta kohti, jonka haluamme maailmassa nähdä.

Kansainvälisyyttä kaikille

Kansainväliset ihmiset, Eurooppa, matkustaminen ja vaikuttaminen itseään suurempiin asioihin tuovat unohtumattomia kokemuksia ja antavat näkymää maailmasta ympärillämme. Lämpimät illat Ranskan ravintolan terassilla nauraen tai Brysselin kadulla myöhään uusien ystävien kanssa Queenia laulaen ovat hetkiä, jotka ovat kyllä kätkeytyneet syvälle sydämeen.

Etualalla nuori nainen EU-lippu harteilla hymyillen, katsoo oikealle, takana seisovia ihmisiä ja suuri esityslava, jolta loistaa keltaisia ja sinisiä värivaloja  savukoneen sumun läpi.
European Youth Event päättyi ulkona ihanassa ilta-auringossa eurooppalaisten nuorten bändien ja DJ:iden soittaessa ja osallistujien tanssiessa.

En koskaan malta odottaa seuraavaa hetkeä, jossa olen kaukana arjen huolista ja saan vain ihastella ympärillä olevien kaupunkien kauneutta ja häkeltyä ihmisistä ja heidän tarinoistaan ympäri maailmaa.

Toivon, että sääkin lähdet maailmalle etsimään näitä kokemuksia, ihania ihmisiä ja oppimaan uutta itsestäsi! Eikä matkustaminen ja nämä kokemukset vaadi sinulta mitään muuta kuin vain intoa ja matkalaukun. 

Täysin maksettujakin reissuja ja kokemuksia löytyy paljon, kun vain tietää mistä niistä etsiä. Laita siis seurantaan sosiaalisen median kanavissa erilaisia eu- ja nuorisoaiheisia käyttäjiä, tilaa kansainvälisyys- ja nuorisovaihtoaiheisia uutiskirjeitä ja pidä silmäsi auki. Koskaan ei voi tietää, mistä seuraava seikkailusi ilmestyy <3


Blogin on kirjoittanut varapuheenjohtaja Maria Markkula. Lue blogista Marian varapuheenjohtajaprojektista Suomen Nuorisovaltuustojen Liitolla.