Hyppää sisältöön

Kehysriihi 2025 – Nuoria kuultiin, mutta uhkakuvia ei voi sivuuttaa

Suomen hallituksen kevään 2025 kehysriihessä nähtiin sekä tärkeitä voittoja nuorisoalalle että huolta herättäviä päätöksiä, jotka vaikuttavat nuorten hyvinvointiin pitkällä aikavälillä. 

Voitto: Nuorisoalan järjestöleikkaukset peruttiin

Yksi kehysriihen ilahduttavimmista päätöksistä oli suunniteltujen nuorisoalan järjestöleikkausten peruminen. Tämä on erinomainen uutinen nuorisotyölle ja nuorten mahdollisuuksille osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan sekä harrastaa järjestöjen kautta. 

“Kiitos! Hallitus teki oikean ratkaisun luopumalla leikkauksista, sillä nuorisojärjestöissä tehdään tärkeää nuorten hyvinvointia tukevaa työtä jo valmiiksi pienillä resursseilla.”

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Markus Koski iloitsee

Osallistaminen nostetaan hallinnon tasolle

Hallitus linjasi, että nuorten osallisuustoimia vahvistetaan kaikilla toimialoilla ja kaikissa ministeriöissä. Ministeriöitä velvoitetaan tekemään konkreettisia toimia nuorten osallisuuden varmistamiseksi jo ohjelma- ja lainsäädäntötyön suunnitteluvaiheessa. Tämä on tärkeä periaatteellinen muutos, joka edellyttää hallinnolta uudenlaista ajattelutapaa. Oikein toteutuessaan linjaus avaa nuorille lisää mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon valtakunnan tasolla.

Nuorten harrastuksiin ja työelämäänkin tartuttiin

Harrastamisen Suomen mallin rahoitukseen kaavailtu pysyvä 5 miljoonan euron lisäys tukee nuorten hyvinvointia ja mahdollisuuksia mielekkääseen vapaa-ajan toimintaan.

Myös nuorten työelämää tukevat kirjaukset lohduttivat. Hallitus aikoo käynnistää ohjelman suomalaisten EU-virkaurien vahvistamiseksi, mikä voisi tarjota uusia kansainvälisiä työmahdollisuuksia myös nuorille. Lisäksi hallitus aikoo tehdä selvityksen keinoista alle 29-vuotiaiden nuorten palkkaamisen helpottamiseksi. Malli työllisyystilanteen vahvistamisesta tuodaan vuoden 2026 kehysriiheen.

Varjopuoli: Leikkauksia kuntien rahoitukseen ja koulutukseen

Vaikka voimme iloita hyvistä uutisista, huolenaiheitakin kehysriihestä löytyy useita.  

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseksi myönnettiin kertaluontoinen rahoitus, mutta perusrahoitukseen suunniteltu leikkaus herättää kysymyksiä koulutuksen laadun turvaamisesta. EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen laajentaminen toiselle asteelle taas voi vähentää Suomen vetovoimaa kansainvälisenä koulutusmaana. Valonpilkahduksena näyttäytyi ilman korkeakoulupaikkaa jääneille tarjottava 30 opintopisteen opintoseteli, joka voisi mahdollistaa sujuvamman koulutuspolun.

Kuntien valtionosuuksien 75 miljoonan euron leikkaus aiheuttaa painetta säästötoimille. Sote-uudistuksen jälkeen sivistyspalvelut ovat kuntien keskeisimpiä tehtäviä ja saattavat näyttäytyä helppona leikkauskohteena – palvelut, jotka ovat kriittisiä nuorten hyvinvoinnin ja arjen sujuvuuden kannalta. 

Toivottavaa on, että kirjaus nuorisotyön roolin vahvistamisesta koulujen hyvinvointityössä alkaa näkyä pian arjessa. Nuorten hyvinvoinnin tueksi myös hyvinvointialueita ohjataan selkeyttämään lasten ja nuorten palveluita, erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluiden osalta. Tämä on lupaava linjaus, mutta käytännön vaikutukset riippuvat siitä, miten rahoitus ja resurssit lopulta kohdentuvat.

Uusien kunta- ja aluevaltuustojen aloittaessa nuorisovaltuustoilla on tärkeä tehtävä: on välttämätöntä valvoa, ettei nuorille elintärkeistä palveluista leikata, sekä muistuttaa, että nuorten tukiverkkoihin kohdistuvat säästötoimet koituvat pitkällä aikavälillä kalliiksi.

“Kannustan uusia kunta- ja aluepäättäjiä sekä nuorisovaltuustoja etsimään yhdessä säästöjä muualta, kuin nuorten palveluista. Vaihtoehtoja ja kompromisseja löytyy, kun niitä ollaan valmiita etsimään.”

Puheenjohtaja Markus Koski muistuttaa

Mitä seuraavaksi?

Kevään 2025 kehysriihen linjaukset jäävät odottamaan päätöksiä ja konkreettisia toimia. Pitkällä aikavälillä tulemme näkemään päätösten vaikutukset nuorten hyvinvointiin ja osallisuuteen, sekä valtiontalouteen. 

Vaikka riihen tulokset herättivät ristiriitaisia tunnelmia, on hienoa, että nuorten osallisuudelle halutaan avata uusia väyliä. Nuoret ansaitsevat mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa – ei vain silloin, kun se on helppoa, vaan erityisesti silloin, kun päätökset ovat vaikeita.

Lisätietoja

Markus Koski
Puheenjohtaja
+358 44 777 0561
markus.koski@nuva.fi

Halla Kokkonen
Edunvalvonnan asiantuntija
+358 44 770 0150
halla.kokkonen@nuva.fi