Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatti on tunnustus kunnille ja hyvinvointialueille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia.
Millainen on Nuorisovaltuustomyönteinen kunta tai hyvinvointialue?
Nuorisovaltuustomyönteisessä kunnassa tai hyvinvointialueella nuorisovaltuuston tila on vakaa ja kunta tarjoaa hyvän perustan nuorisovaltuuston toiminnalle. Käytössä on lisäksi nuorisovaltuustotoiminnan vaikuttavuutta tukevia rakenteita, joita käytetään ja kehitetään aktiivisesti. Lisäksi nuorisovaltuusto kokee, että sillä on hyvät toimintaedellytykset ja resurssit vaikuttaa ja kuulla muita nuoria.
Sertifikaatin hakeminen
Sertifikaatti on tunnustus koko kunnalle tai hyvinvointialueelle nuorisovaltuustotoiminnan eteen tehdystä työstä. Haluamme kuulla kunnan viranhaltijoita, päättäjiä sekä nuorisovaltuustoa hakemuksissa. Hakemuksen yhteyshenkilö on nuorisovaltuuston ohjaaja tai tukiaikuinen. Sertifikaatti voidaan myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Hakuaika
Vuoden 2025 hakuaika on 24.2.-24.3.2025
Sertifikaatti voidaan myöntää kerralla useammalle kunnalle tai hyvinvointialueelle, jotka täyttävät myöntämiseen vaaditut kriteerit.
Hallitus päivitti kriteeristön
Liittohallitus päätti kokouksessaan 23.2.2025 päivittää sertifikaatin myöntämisen perusteita ja luoda omat kriteerit koskemaan hyvinvointialueita.
Myöntämisperusteet ja käsittely
Kunnan pitää täyttää nämä ehdot:
- Nuorisovaltuusto on kunnanhallituksen asettama.
- Nuorisovaltuustolla on toimintasääntö.
- Nuorisovaltuusto on saanut perehdytystä toimintaansa kauden alkaessa.
- Nuorisovaltuustolla on lautakuntaedustaja kaikissa lautakunnissa (poislukien vaali- ja tarkastuslautakunta).
- Nuorisovaltuusto on edustettuna kunnanvaltuustossa (valtuustoedustaja).
- Nuorisovaltuustolla on suora aloiteoikeus kunnanvaltuustoon (ei kuntalaisaloite). (Kriteeriä päivitetty 26.9.2021)
- Nuorisovaltuustolla on riittävät resurssit toimintansa pyörittämiseen. (Kriteeriä päivitetty 26.9.2021)
- Kunnanvaltuusto, -hallitus, sekä lautakunnat kuulevat nuorisovaltuustoja lapsia ja nuoria koskevista asioista, esimerkiksi pyytämällä lausuntoja. (Kriteeri lisätty 23.2.2025)
- Kunnassa on olemassa rakenne nuorisovaltuuston, kunnan luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välisen yhteistyön tueksi. Esimerkiksi kummivaltuutettutoiminta, viranhaltijoiden kyselytunnit, tai päättäjien ja viranhaltijoiden vierailut nuorisovaltuuston kokouksissa. (Kriteeri päivitetty 23.2.2025)
- Kunta viestii nettisivuillaan nuorisovaltuuston ajantasaisista kuulumisista, kokoonpanosta, esityslistoista ja pöytäkirjoista sekä nuorisovaltuuston sekä ohjaajan yhteystiedoista. (Kriteeriä päivitetty 26.9.2021)
- Nuorisovaltuusto on osallistunut sertifikaatin hakemiseen ja toimittaa lausunnon, josta käy ilmi, kuinka nuorisovaltuusto kokee voivansa vaikuttaa kunnassa.
Lisäksi vähintään kolmen seuraavista ehdoista pitää täyttyä:
- Kunta on sitoutunut maksamaan nuorisovaltuutettujen jäsenyydet Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:ssä.
- Nuorisovaltuustolla on edustuspaikka kunnanhallituksen kokouksissa. (Kriteeri lisätty 11.3.2024)
- Kunta mahdollistaa yhteistyön kunnan muiden toimijoiden kanssa.
- Kunta mahdollistaa nuorisovaltuutettujen kouluttautumisen (Kriteeri lisätty 23.2.2025)
- Suosittelijan puoltolause (esim. kunnanjohtaja tai muu johtava viranhaltija, nuvan kummivaltuutettu tai muu vastaava toimija). (Kriteeriä päivitetty 23.2.2025)
- Muu kunnan mahdollistama nuorisovaltuustomyönteinen toiminta.
Hyvinvointialueen pitää täyttää nämä ehdot:
- Nuorisovaltuusto on aluehallituksen asettama.
- Nuorisovaltuustolla on toimintasääntö.
- Nuorisovaltuusto on saanut perehdytystä toimintaansa kauden alkaessa.
- Nuorisovaltuustolla on mahdollisuus valita lautakunnat tai muut vastaavat toimielimet, joihin he saavat asettaa edustajan.
- Nuorisovaltuusto on edustettuna aluevaltuustossa puhe- ja läsnäolo-oikeudella.
- Nuorisovaltuustolla on suora aloiteoikeus aluevaltuustoon.
- Nuorisovaltuustolla on riittävät resurssit toimintansa pyörittämiseen.
- Aluevaltuusto, sekä -hallitus kuulevat nuorisovaltuustoja lapsia ja nuoria koskevista asioista, esimerkiksi pyytämällä lausuntoja.
- Alueella on olemassa rakenne nuorisovaltuuston, alueen luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välisen yhteistyön tueksi. Esimerkiksi kummivaltuutettutoiminta, viranhaltijoiden kyselytunnit, tai päättäjien ja viranhaltijoiden vierailut nuorisovaltuuston kokouksissa.
- Hyvinvointialue viestii nettisivuillaan nuorisovaltuuston ajantasaisista kuulumisista, kokoonpanosta, esityslistoista ja pöytäkirjoista sekä nuorisovaltuuston sekä ohjaajan/tukiaikuisen yhteystiedoista.
- Nuorisovaltuusto on osallistunut sertifikaatin hakemiseen ja toimittaa lausunnon, josta käy ilmi, kuinka nuorisovaltuusto kokee voivansa vaikuttaa hyvinvointialueella.
Lisäksi vähintään kolmen seuraavista ehdoista pitää täyttyä:
- Nuorisovaltuustolla on edustuspaikka aluehallituksen kokouksissa.
- Hyvinvointialue mahdollistaa yhteistyön alueen muiden toimijoiden kanssa.
- Alueellinen nuorisovaltuusto voi vaikuttaa myös muihin heitä koskettaviin alueellisiin ja kuntarajoja ylittäviin teemoihin, kuten kaavoitukseen, ilmastokysymyksiin, liikenteeseen ja koulutukseen.
- Suosittelijan puoltolause (esim. hyvinvointialuejohtaja tai muu johtava viranhaltija, nuorisovaltuuston kummivaltuutettu tai muu vastaava toimija).
- Alue mahdollistaa nuorisovaltuutettujen kouluttautumisen.
- Muu hyvinvointialueen mahdollistama nuorisovaltuustomyönteinen toiminta.
Hakemukset pisteytetään hyödyntäen hakemuksessa olevia tietoja, nuorisovaltuustoselvitystä, kuntien maksamia jäsenmaksuja sekä mahdollista suosittelijan puoltolausetta. Sertifikaatin myöntämisestä päättää Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n liittohallitus.
Nuorisovaltuuston lausunto
Kunnan täytyy toimittaa hakemuksessa nuorisovaltuuston lausunto, jotta nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatti voidaan myöntää. Lausunnossa pitää vastata seuraaviin kysymyksiin:
- Ketkä ovat osallistuneet nuorisovaltuuston lausunnon tekemiseen?
- Ovatko nuorisovaltuuston toimintaresurssit riittäviä?
- Millaiset puitteet nuorisovaltuustolla on toimintansa pyörittämiseen, esimerkiksi toimintavarat, ohjaaja ja kokoustilamahdollisuus?
- Koetteko voivanne vaikuttaa kunnassa?
- Maksetaanko kunnassanne nuorisovaltuutetuille kokouspalkkioita ja/tai matkakulukorvausta? Jos ei, niin miksi?
Valvonta ja seuranta
Valvontaa ja jälkiseurantaa toteutetaan nuorisovaltuustoselvityksen yhteydessä. Jos kunnan epäillään rikkoneen kriteerien vaatimuksia, liittohallitus voi päätöksellään katkaista sertifikaatin voimassaolon kesken kauden. Sertifikaattikauden päättyessä kunnan kanssa käydään neuvottelut, joissa käydään läpi esimerkiksi sertifikaattiin kohdistuvia mahdollisia muutoksia.
Lisätietoja

Halla Kokkonen
Edunvalvonnan asiantuntija
+358 44 770 0150
halla.kokkonen@nuva.fi