Poikkeuksellisina aikoina tarvitaan uusia tapoja tehdä tuttuja juttuja. Aloittaessani osallisuussuunnittelijana kesäkuussa 2020 koronatilanne näytti kääntyvän paremmaksi ja kaikkien keskuudessa vallitsi ajatus siitä että pian palataan takaisin normaaliin. Kesällä suunnittelimme innolla tulevaa syksyä. Erityisen innoissani olin nuorille järjestettävistä työpajoista, joissa he pääsisivät pohtimaan oman elinympäristönsä haasteita ja kehittämään niihin ratkaisuja.
Kesän jälkeen tilanne kuitenkin muuttui ja oli mietittävä uudelleen miten nuorille suunnatut työpajat saadaan taipumaan etätoteutukseen ja miten tieto työpajoista saataisiin myös kouluihin. Järjestämissämme työpajoissa nuoret pääsevät pohtimaan erilaisia yhteiskunnallisia haasteita ja ideoimaan niihin ratkaisuja. Taivoitteenamme on kerätä 1000 ratkaisua keväseen 2023 mennessä.
Syksy kului ja pallottelimme työparini Vihtorin kanssa mitä villeimpiä ideoita työpajojen järjestämiseksi. Osa ideoista jalostui eteenpäin ja osan todettiin olevan mahdottomia. Yhtenä keväisenä perjantaina se sitten keksittiin: mitä jos tekisimme yhteistyötä jonkun tunnetun tubettajan kanssa? Tehtäisiin video jossa nuoret pääsisivät konkreettisesti tekemään jotain ja samalla tuotaisiin tietoa meistä ja järjestämistämme työpajoista. Alkoi sopivan tubettajan etsiminen ja kohderyhmän määrittely.
Roni Back nousi keskustelussa nopeasti esille. Roni osaa videoillaan tuoda tärkeitä ja vakaviakin teemoja esille, säilyttäen kuitenkin hauskan pilkeen silmäkulmassa. Onneksemme myös Roni innostui tästä aiheesta ja yhteistyön suunnittelu saattoi alkaa. Pian syntyikin Suomen historian suurin aarrejahti.
Aarrejahtiin ilmoittautumisen alkaessa jännitys oli taivaassa. Mitä jos nuoret ei lähde mukaan? Montako osallistujaa tähän uskaltaa odottaa? Muistan pohtineeni että jos saadaan 1000 nuorta mukaan ollaan ylitetty kaikki odotukset. Vähänpä tiesin. Aarrejahtiin tiensä löysi lopulta yli 6800 nuorta. Osallistujamäärä on pienen kunnan verran, esimerkiksi Virroilla on juuri 6800 asukasta.
Aarrejahdin telegram-ryhmään tuli viikon ajan päivittäin uusi tehtävä, jota nuoret pääsivät ratkomaan. Jokaisesta ratkaistusta arvoituksesta sai koodin, joita tarvittiin aarrejahdin lopussa. 100 nopeinta koodin ratkaisijaa pääsi finaaliin ja finaalin voittaja sai palkinnoksi 1000 euroa. Koko aarrejahdista toteutettiin video Ronin kanavalle, jossa käytiin jahdin aikana tulleet haasteet läpi ja nähtiin otteita kisasuorituksista.
Aarrejahti oli siis erittäin onnistunut. Videon lopussa kerrottiin myös mahdollisuudesta kutsua Osallisuuden Osaamiskeskus kylään kouluun järjestämään työpaja. Työpajojen avulla nuoret pääsevät esimerkiksi ideoimaan keinoja, joilla nuorten hyvinvointia voidaan kunnissa parantaa, vaikkapa tällaisen leikkimielisen kilpailun avulla. Kutsuja saapua kyläilemään kouluihin on saapunut myös runsaasti ja odotankin innolla niiden toteutumista myöhemmin tänä vuonna.
Lopulta koronan luomat haasteet kääntyivät voitoksi. Tuhannet nuoret saivat viikoksi kivaa tekemistä ja me kutsuja kouluihin pohtimaan mitä nuoret ajattelevat yhteiskunnasta ja millaisiin haasteisiin he keksivät ratkaisuja. Jos juuri sinä tahdot kutsua meidät kylään voit tehdä sen kätevästi tällä lomakkeella
Nea Tarvainen
Kirjoittaja työskentelee Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton osallisuussuunnittelijana osana Osallisuuden osaamiskeskusta ja on nuorten oikeuksien puolustaja.