Ilmastonmuutos, luontokato, eriarvoisuuden kasvu ja talouden epävarmuus ovat arkisia aiheita keskulteltaessa varautumisesta. Jos ei kuitenkaan halua lähteä mukaan varautumisen sanakirjan päivittämiseen uutisten ja median kautta, voi aivan hyvin valita toiminnan tien. Tällä tarkoitan yhteiskunnan puolustamista yhteisiä kantoja ja näkemyksiä rakentamalla, kansalaisyhteiskunnan tarjoamien kanavien kautta tai poliittisella kentällä esimerkiksi nuorisovaltuustoissa.
Yhteisen ymmärryksen kautta syntyy joka ikinen päivä jaettua tulkintaa siitä, mikä meidät ja naapurit yhdistää. Eikä pelkästään naapurit. Yhteiskunta on jäsentensä ja rakenteiden muodostama kokonaisuus, jota ylläpidetään päivittäisessä arjessa ja rakennetaan kaikissa kohtaamisissa. Lähiyhteisössä sattumalla kohdatun ihmisen auttaminen on ihan sitä samaa yhteisöllisyyden ydintä, kuin julkisen hallinnon ammattilaisten ja luottamushenkilöiden yhteinen ideointi, jonka pohjalta, kaikissa tilanteissa yritetään tehokkaasti ennakoida ja hallita tulevaa. Se vain näyttäytyy erilaisessa muodossa.
Luottamuksen rakentamista
Kyse onkin pohjimmiltaan luottamuksen rakentamisesta. Luottamuksesta ihmisarvoon, tasa-arvoon sekä arvostavaan käytökseen jokaisessa kohtaamisessa. Luottamus ylläpitää ja korjaa yhteiskuntaa yksilöistä paikallisyhteisöihin sekä hallinnon rakenteisiin kaikilla hallinnon tasoilla nuorisovaltuustoista eduskuntaan asti. Tästä näkökulmasta oikeusvaltioperiaatteen puolustaminen on jokaisen virka- ja luottamushenkilön tärkein tehtävä yli kaiken muun. Yksilötasolla kaikista tärkeintä on auttaa ikäihmistä hänen yrittäessään kantaa lounastarjotintaan, tai auttaa pyörällä ojaan suistunutta, tai antaa tietä alakoululaisille liikenteessä. Ei ole mitään tätä tärkeämpää.
Kukaan varautumisasioita työkseen seuraava ei ole voinut olla huomaamatta, että kokonaisturvallisuus -termin käyttö on laajentunut parina viime vuonna aivan uusiin sisältösfääreihin. Viittauksella kokonaisturvallisuuteen perustellaan tätä nykyä, muutaman esimerkin mainitakseni, vaikkapa kaikkinaisia liiketoimintamahdollisuuksia, NATO:n maavoimajoukkojen sijoittamista tai järjestökentän rahoituksen korjaamista. Voidaan tietysti ajatella, että hyvä noin, koska kokonaisturvallisuus on laaja aihealue. Kuitenkin termin alkuperäinen sisältö ja siinä koko yhteiskunnalle esitetty haaste syvälle ulottuvasta integraatiosta ja kustannusten yhteisestä kattamisesta, on jo vaarassa vesittyä. Termin teho häviää, jos siitä tulee osa toisiinsa kiinnittymättömien iskulauseiden paraatia.
Mystiset äänenpainot eivät siis saa vallata keskustelua kokonaisturvallisuudesta. Pohjimmillaan kokonaisturvallisuudessakin kyse on The whole of society -ajattelun rantautumisesta varautumisen osa-alueelle. Siinä kaikki ovat yhtä tärkeitä yhteisten sisältöjen ja laajan turvallisuuden yhteiskuntavasteen rakentajia. Nuorten rohkea toimijuus ja luontainen ennakkoluulottomuus on jälleen tavattoman tärkeää, koska se kurkottaa yli totuttujen rajojen ja siten tulee näkyväksi myös edellisten päättäjäsukupolvien katseiden katveeseen jääneet teemat. Tästä syntyy yhteisiä sivistyksen voittoja, jotka kantavat niiden kaikista vaikeimpien hetkien yli.
Vesa-Pekka Tervo
Kehittämispäällikkö Hyvil Oy:ssa vastuualueenaan pelastustoimi, varautuminen ja turvallisuus sekä palveluintegraation edistäminen.
Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy palvelee hyvinvointialueiden luottamushenkilöitä, viranhaltijoita ja työntekijöitä. Hyvil tarjoaa sote-muutostukea, neuvontaa, lainsäädäntötyöhön vaikuttamista sekä verkostoja kokemusten vaihtamiselle ja yhteiselle vaikuttamiselle. Hyvil tekee yhteistyötä valtion hallinnon kuten ministeriöiden ja median kanssa.