Hyppää sisältöön

Viikonloppu Ruotsissa – verkostoitumista ja vaikuttamista

Astuin ulos bussista ja aurinko häikäisi silmiä. Olin saapunut leirikeskukseen Tukholman läheisyyteen, yhdessä noin 30 muun nuvalaisen kanssa. Meitä oli kolmesta eri maasta, Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Viikonloppua oli odotettu pitkään ja selvisikin heti alkuun, että kullakin osallistujalla oli hieman erilaisia odotuksia konferenssista! 

Rippileiriä muistuttavan majoittautumisen jälkeen saimme kuulla avauspuheenvuoroja sekä herättelevän motivaatiopuheenvuoron kansainvälistä yhteistyötä kohtaan. Jokaiselle annettiin tehtäväksi kirjoittaa ylös oma tavoitteensa viikonloppua varten. Omat tehtäväni eivät varsinaisesti ole olleet pohjoismaisessa yhteistyössä, enkä tarkalleen vielä tiennyt mitä viikonloppu toisi tullessaan – joten tunsin kaipaavani konkretiaa. Siksi valitsinkin omaksi viikonlopun tavoitteekseni viedä kotiin vähintään yhden konkreettisen idean tulevaisuuden kansainvälisestä yhteistyöstä.

Avaussession jälkeen palasimme leirielämään tutustumalla toisiimme. Opin pari uutta nimeä ja pääsin kunnolla käyttämään englannin kielen taitoja osallistumalla keskusteluihin. Myöhemmin illalla tutustutimme myös pohjoismaalaisia kavereitamme suomalaiseen sielunelämään, eli saunomiseen. 

Esiin nousi demokratiakasvatus kouluissa, ja monella paikallaolijoista olikin taustaa oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnassa. 

Konferenssin pääpäivänä lauantaina, oli paljon aktiviteetteja. Työpajoissa kävimme läpi sitä, miten etenkin paikallisten nuorisovaltuustojen toiminnassa voisimme parantaa inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta. Yhdeksi yhteiseksi haasteeksi nostimme ammattiin opiskelevien puutteen nuorisovaltuustoissa. Tämän lisäksi käsittelimme, millaisin keinoin nuorten osallistumista pystyttäisiin kasvattamaan entisestään. Esiin nousi demokratiakasvatus kouluissa, ja monella paikallaolijoista olikin taustaa oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnassa. 

Iltapäivällä oli vuorossa vielä fishbowl-paneelikeskustelu, eli paneeli, jossa panelistit vaihtuvat sen mukaan, mistä osallistujat kokevat haluavansa puhua. Itselleni tämä oli uusi menetelmä, mutta ihastuin siihen heti. Paneelissa käytiin läpi esimerkiksi nuorisovaltuustopolun alkamisia, haastavia hetkiä sekä ideoitiin kansalaisjärjestöjen (NGO) välistä yhteistyötä. Huomasin niin eroja kuin samankaltaisuuksia kunkin maan edustajan puheissa. Yksi suuri konkreettinen ero on se, että Suomessa nuorisovaltuustot ovat lakisääteisiä, toisin kuin muissa pohjoismaissa, Norjaa lukuun ottamatta. Toisaalta samankaltaisuuksia löytyi jatkuvista pohdinnoista nuorisovaltuustojen markkinoinnista huomisen nuorille. 

Suurin osa osallistujista ehti mukaan kuvaan!

Päivän ohjelmien jälkeen kokoonnuimme koko porukan kesken vielä ensin illalliselle ja sitten ilta-aktiviteetin, eli pakohuoneen pariin. Yötä kohden pelasimme vielä pelejä sekä keskustelimme harrastuksistamme, maidemme politiikasta sekä seuraavan viikon menoistamme. Suomen Nuva ry sekä Ruotsin SVUNG (Sveriges Ungdomsråd) olivat pitäneet lauantaina työpajansa, joten sunnuntaina odotettavissa oli vielä Tanskan NAUn (Netværket af Ungdomsråd) vetämä työpaja. 

Samankaltaisuuksia löytyi jatkuvista pohdinnoista nuorisovaltuustojen markkinoinnista huomisen nuorille.

Sunnuntain työpaja alkoi pohtimalla järjestöjemme välisen yhteistyön tulevaisuutta. Edellisten työpajojen sisältö valmensi tätä työpajaa varten, sillä pyrimme niissä työstämään konkreettisia ideoita ja suunnitelmia. Jos vertaan viikonlopun kokonaisuutta alussa asettamaani tavoitteeseen vähintään yhdestä konkreettisesta ideasta, on kysyttävä, että toteutuiko se?

Rehellisin vastaus on, että uusia suurempia konkreettisia ideoita ei suoranaisesti noussut esiin. Sen sijaan jatkuva järjestöjen välinen kumppanuus oli vahvasti kantava teema. Kumppanuus on kuitenkin paljon muutakin kuin vain hauskanpitoa, ja se sisältää myös aikaisemmat projektit ja ajatukset esimerkiksi perustan luomisesta paikallisten nuorisovaltuustojen kansainväliselle yhteistyölle. Pohjoismainen yhteistyö on kuitenkin äärimmäisen motivoivaa kenelle tahansa meistä. 

Suurin konkreettinen hyöty seminaarista olikin ehkä toisiin nuoriin tutustumisessa sekä ajatusten ja ideoiden pallottelussa muiden nuorisovaltuutettujen kanssa.

Nuva ry:n kannalta kansainvälinen yhteistyö avaa paljon ovia ideoiden jakamiseen ja kehittämiseen. Tämän lisäksi yhteistyön avulla voidaan kasvattaa osaamista eri tasoilla sekä parantaa järjestön merkittävyyttä ja houkuttelevuutta tulevaisuudessa. Suurin konkreettinen hyöty seminaarista olikin ehkä toisiin nuoriin tutustumisessa sekä ajatusten ja ideoiden pallottelussa muiden nuorisovaltuutettujen kanssa.

Rohkaisen aivan jokaista lukijaa tarttumaan tällaisiin uusiin ja jännittäviin mahdollisuuksiin kiinni!

Lisätietoja

Eino Koskinen
1. Varapuheenjohtaja
eino.koskinen@nuva.fi