Hyppää sisältöön

Sut tehtiin muuttamaan maailmaa

Kesän iltahämärä laskeutuu ja syksyn ovi raottaa. Edessä on taas yksi tapahtumarikas, kaunis syksy ja on aika palata muuttamaan maailmaa. Me ollaan kaikki kohdattu yhtä sun toista meidän vaikuttamisen poluilla. On ollut ylä- ja alamäkiä, hauskoja ja palkitsevia hetkiä, mutta myös turhautumisen ja epätoivon tunteita. 

Nuorena vaikuttajana ja nuvalaisena toimiminen ja nuorten asioiden puolesta puhuminen on välillä tosi vaikeaa ja raskasta, mutta sitäkin tärkeämpää.

Muutos ottaa aikansa. Maailma ei muutu hetkessä. 

Sillä hetkellä, kun tuntuu, ettei mikään ikinä muutu tai mihinkään ei voi vaikuttaa, muista: muutos ottaa aikansa. Maailma ei muutu hetkessä. 

Nuorisovaltuustoiden tie lakiin vei yli 15 vuotta ja vaati jatkuvaa sinnikästä työtä. Niistäkin nuvalaisista, jotka aikoinaan aloittivat työn ensimmäisten nuorisovaltuustojen eteen, onnistumiset ja lakimuutos tuntuivat varmasti lähes mahdottomilta tavoitteilta.

Muutat maailmaa jatkuvasti

Sut tehtiin muuttamaan maailmaa. Vaikutat joka hetki puheillasi, kommenteillasi ja toiminnallasi – silloinkin kun et sitä itse tajuakaan. Kun kerrot tavoitteistasi ja puhut valtuustossa, juhlatilaisuuksissa, koulusi oppitunneilla tai vaikka sosiaalisen median privassasi, muokkaat jatkuvasti ympärilläsi olevia ihmisiä ja heidän maailmankuvaansa.

Vaikuttamistyön ja päivittäisen puurtamisen todisteet eivät ole kiinni yhden aloitteen tai muutoksen läpimenossa. 

Sinun äänesi saattaa saada toisen pään kääntymään.

Et ehkä näe kun jonkun mielipide muuttuu, ajatusmaailma avartuu tai kun he kertovat ajatuksistasi jollekin seuraavalle, mutta jonain päivänä sanomallasi voi olla suurikin vaikutus. Esimerkiksi silloin kun joku tekee äänestyspäätöstään tai päättää tukea jälkeesi tulevia nuoria, saattaa se olla sinun äänesi, joka sai heidän päänsä kääntymään.

Vaikuttaminen on maratooni, ei sprintti

Nuorena vaikuttajana ja nuorisovaltuutettuna ehtii toimimaan vain silmänräpäykseltä tuntuvan ajan. Siinä ajassa harvoin ehtii näkemään vaikutuksensa jälkiä tai aitoa muutosta. Se, jos jokin tuntuu raskaalta ja joskus äärimmäisen turhauttavalta. Trust me, tiiän tunteen. 

Kun aloitteet eivät mene läpi, nuorisovaltuustoa ei kuulla tai mikään ei tunnu muuttuvan, ei se kuitenkaan tarkoita, ettei muutosta olisi tapahtunut. Vaikka vaikuttamistyösi kantaisi hedelmää vasta kauan sen jälkeen kun olet siirtynyt elämässäsi eteenpäin, ovat voitot aivan yhtä todellisia, arvokkaita ja sinun ansiotasi.

Kiitos, kun jaksat tehdä tästä maailmasta jatkuvasti parempaa paikkaa muille.

Seuraavan kerran kun susta tuntuu, että koko maailma on sua vastaan tai jokin tavoite näyttää olevan sun pienille jaloille liian pitkän matkan päässä tai liian kovan kiven sisässä, älä lannistu!

Kiitos, kun teet, vaikutat ja jaksat tehdä tästä maailmasta jatkuvasti parempaa paikkaa muille. Sun äänellä ja toimilla on merkitystä, painoa ja arvoa. Ota kaikki irti tästä ajasta, mitä sulla on nuorisovaltuutettuna ja laita haisemaan: sut tehtiin muuttamaan maailma ja siihen sää pystytkin <3


Blogin on kirjoittanut liittohallituksen varapuheenjohtaja Maria Markkula. Lue myös blogi Marian varapuheenjohtajaprojektista tai blogi Marian kokemuksista kansainvälisestä nuorisovaikuttamisesta!