Hyppää sisältöön

Ehdokasblogi 2024: Yhteiskunnan polarisoituminen – nuoret siltojen rakentajina

Yhteiskunnan polarisoituminen puhuttaa yhä enemmän niin poliittisissa keskusteluissa kuin arkipäiväisessä elämässä. Mielipiteet jakautuvat usein jyrkästi vastakkain, ja dialogi erilaisten näkemysten välillä voi äityä vaikeaksi väittelyksi. Samalla nuoret nousevat kuitenkin yhä enemmän esiin aktiivisina toimijoina ja siltojen rakentajina eri ryhmien välillä. Sosiaalinen media on osaltaan lisännyt polarisaatiota, koska algoritmit usein suosivat sisältöjä, jotka vahvistavat jo olemassa olevia mielipiteitä. Vaikka polarisoituminen saattaa vaikuttaa uhkaavalta, nuoret ovat osoittaneet kykynsä toimia yhteiskunnallisen keskustelun uudistajina. 

He hyödyntävät digitaalisen maailman tarjoamia mahdollisuuksia ja ovat tottuneita monikulttuurisuuteen sekä avoimeen keskusteluun. Esimerkiksi monet nuorten johtamat liikkeet perustuvat ajatukselle yhteisistä ratkaisuista, jotka ylittävät periaatteelliset rajat. Moni nuori on aktiivisesti mukana kansalaisjärjestöissä, joissa tuodaan yhteen erilaisia näkemyksiä ja rakennetaan vuoropuhelua. 

Erityisesti paikallistasolla tapahtuva toiminta voi edistää konkreettisesti yhteisymmärrystä ja purkaa ennakkoluuloja.Nuorten vahvuus on kuuntelu ja ymmärrys. Empatia ja kyky nähdä asioita toisen näkökulmasta ovat olennaisia työkaluja polarisaation vähentämisessä. Dialogin kautta eri leirit voivat löytää yhteisiä säveliä ja ehkäistä tilanteiden kärjistymistä. Nuorten asenteiden muutos ei tapahdu itsestään, vaan he tarvitsevat tukea ja tilaisuuksia kehittyä rauhanrakentajina. 

Yhteiskunnan tulevaisuus on nuorten käsissä, ja heillä on potentiaalia toimia ratkaisevassa roolissa polarisaation vähentämisessä. Siltojen rakentaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta se on välttämätöntä, jos haluamme säilyttää yhtenäisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan. Nuoret voivat johtaa tätä muutosta, mutta meidän kaikkien on oltava mukana tukemassa dialogia ja yhteisiä arvoja.


Kirjoittaja Okko Lausmaa on ehdolla Nuva ry:n varapuheenjohtajaksi.

Vuoden 2025 liittohallitukseen hakevat puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaat saivat kirjoittaa blogin liiton nettisivuille. Blogi on pitänyt toimittaa viimeistään 23.10.2024. Blogin sallittu merkkimäärä on 2000 merkkiä välilyönteineen. Yli menevää osuutta ei julkaista. Liiton toimisto ei ole muokannut blogia tai sen ohessa olevaa kuvaa millään tavalla.