Hyppää sisältöön

Aktiivipäivien puhujat

Tutustu kevään 2023 Aktiivipäivien ohjelmaan, puhujiin ja työpajoihin.

ABC- ja HC-osallistujille

Sitra: Demokratian uudet muodot

Työpajan aiheena on vaalien välinen vaikuttaminen. Painopisteenä uudet vaikuttamisen tavat puntaroiva kansalaispaneeli, Polis-kysely ja kunnan talouden suunnitteluun osallistuminen. Työpajasta saat mukaasi vähintään yhden uuden menetelmän, jota oma nuorisovaltuustosi voisi kokeilla. Työpajan vetää Sitran asiantuntija Pauli Saloranta.

Unicef, Lapsiystävällinen kunta -logo

Unicef: Nuorisovaltuustojen rooli Lapsiystävällisen kunnan kehittämisessä

Mikael Malkamäki Suomen UNICEFista kertoo Lapsiystävällinen kunta -mallista sekä nuorten / nuorisovaltuustojen roolista osana kuntien kehittämistyötä.

Sakari Pääkkö hymyilee ja istuu portailla.

Sakari Pääkkö: Nuorena politiikassa

Sakari Pääkkö on kuopiolainen kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu sekä Savo-Karjalan Kokoomuksen puheenjohtaja. Nuorempana hän on toiminut nuorisovaltuustossa Kuopiossa ja sitä kautta saanut kipinän yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Aktiivipäivillä Sakari puhuu siitä, millaista on ollut olla nuorena päättäjänä mukana politiikassa.

Kuvassa post-it-lappuja, joissa on osallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

1000 ratkaisua -työpaja

Tule kertomaan, miten sinä ratkaisisit yhteiskunnan kiperimmät ongelmat! Ratkaisut voivat kohdistua mihin tahansa paikallisten ja maailmanlaajuisten kysymysten välillä. Aktiivipäivillä kerätyt ratkaisut päätyvät osaksi Osallisuuden osaamiskeskuksen Nuorten 1000 ratkaisua- julkaisua.

Nuorisovaltuutettuja työpajassa ison paperin ympärillä pöydän ääressä.

Työpaja: Kuinka kouluterveyskyselyä voi hyödyntää nuva-toiminnassa?

Kouluterveyskysely-työpajassa pääset pohtimaan, mitä Kouluterveyskyselyn tulokset kertovat nuorten hyvinvoinnista ja miten tuloksiin voi vaikuttaa.

Nuoria työpajassa post-it-lappujen kanssa.

ABC: Vaikuttamisen ABC

Työpajassa käyt läpi, mitä erilaisia tapoja on vaikuttaa ja hahmottelet omaa vaikuttajapolkuasi.

Nuori puhuu mikrofoniin paperi kädessään.

HC: Lisää intoa lobbaamiseen

Työpajassa kuulet alustuksen lobbaammisen merkityksestä päätöksentekoprosesseissa ja harjoittelet lobbaamista käytännön tasolla tekemällä oman lobbauspaperiluonnoksen.

Kuvassa on iloisia nuroisovaltuutettuja pöydän ympärillä.

Vertaispajat

Vertaisoppimisosiossa pääset jakamaan omaa osaamistasi ja oppimaan muilta nuvalaisilta itse valitsemistasi aiheista. Vertaispajoissa valitset ilmoittautumisen yhteydessä kaksi itseäsi eniten kiinnostavaa ryhmää:

  • Nuorisovaltuuston johtaminen
  • Haasteita nuva-ohjaajan kanssa
  • Nuorisovaltuuston ulkopuoliset nuoret mukaan toimintaan
  • Lobbaus nuorisovaltuustossa / nuvan lobbaaminen kunnassa
  • Uutena nuvalaisena nuorisovaltuustossa
  • Nuvan viestintä kuntoon
  • Ideoita nuorisovaltuuston tapahtumiin
Kuvassa nuorisovaltuutettuja piirissä pelaamassa pullonpyöritystä.

Piirihetki

Piirihetkessä tutustut oman alueesi muihin nuorisovaltuutettuihin ja kuulet, mitä oman piirijärjestösi alueella tapahtuu. Piirihetki on oiva paikka verkostoitua naapurinuvien kanssa.

Iloisia nuorisovaltuutettuja viettää vapaata aikaa edellisellä Aktiivipäivillä.

Iltaohjelma

Iltaohjelmana luvassa päräyttävää tekemistä ja hauskaa aikaa uusien ja vanhojen nuva-kavereiden kanssa.

Nuorisovaltuustojen ohjaajille

Nuorisovaltuustojen ohjaajia on kokoontuneita rinkiin sohville.

Aikuinen nuoren osallisuus- ja demokratiataitojen vahvistajana

Ohjelmaosion tavoitteena on keskustella ja jakaa kokemuksia siitä, miten aikuinen voi työssään nuorisovaltuuston kanssa tukea ja kannustaa vaikuttamaan ja osallisuuteen.

Nuva-ohjaajia työpajassa syksyllä 2022.

Kuinka seikkailen kuntahallinnon viidakossa?

Keskustelevassa ohjelmaosiossa pohdit muiden nuva-ohjaajien kanssa, kuinka onnistut luovimaan kuntahallinnon syövereissä sekä saamaan nuorten ja nuorisovaltuuston ajatukset valmistelijoille, virkahenkilöille ja päättäjille. Pääset myös pohtimaan, kuinka voit tukea nuoria, jotta nuvalaiset itse onnistuvat seikkailemaan kuntahallinnon viidakossa.

Kuvassa on sininen auto Suomen kartalla.

Alueelliset nuorisovaltuustot – miten ne vaikuttavat paikallisiin nuviin ja kuinka varmistetaan hyvä yhteistyö kuntien ja hyvinvointialueiden välillä?

Hyvinvointialueiden aloittamisen myötä myös alueelliset nuorisovaltuustot ovat käynnistäneet toimintansa. Tässä ohjelmaosiossa kuulet alueellisista nuorisovaltuustoista ja pääset keskustelemaan siitä, miten varmistaa hyvä tiedonkulku ja yhteistyö kuntien nuvien ja alnujen välillä.

Kuvassa on neljä iloista nuorta.

Työpaja: Kuinka innostan nuoria mukaan toimintaan?

Työpajassa ideoit, kuinka voit nuorisovaltuuston kanssa saada yhä useamman nuoren ääntä kuuluviin kunnassa / kaupungissa. Pääset pohtimaan, kuinka innostat uusia nuoria mukaan nuvan toimintaan sekä kuinka voitte kuulla nuvan ulkopuolisia nuoria kunnassa.