Olen toiminut Turun nuorisovaltuuston ohjaajana sen perustamisesta eli vuodesta 2014 lähtien. Aloitin aivan tyhjältä pöydältä ilman omakohtaisista kokemusta nuorisovaltuustoista. Turun nuorisovaltuustoa suunniteltaessa olin toki tutustunut muiden nuorisovaltuustojen toimintaan, mutta silti etenkin nuorisovaltuuston käynnistysvaiheessa kaipasin kovasti lisätietoa siitä, mitä kaikkea ohjaajana pitää ottaa huomioon ja miten toimintaa tulisi pyörittää. Tähän tarpeeseen vastasi Nuva ry.
Koulutusten lisäksi Nuva ry:n järjestämät tapaamiset nuorisovaltuuston ohjaajille ovat olleet antoisia ja hyödyllisiä. Niissä on päässyt vaihtamaan kokemuksia muiden ohjaajien kanssa kasvokkain sekä saanut vertaistukea ja arvokkaita vinkkejä oman nuorisovaltuuston toiminnan ohjaamiseen. Samalla on voinut peilata ja arvioida omaa toimintaansa sekä kehittyä ohjaajana. Näissä tapaamissa etsitään ratkaisuja myös nuorisovaltuustotoimintaan liittyviin haasteisiin, jotka usein ovat yhteisiä monille nuorisovaltuustoille. Tämä areena on tärkeä, koska omasta työyhteisöstä saattaa puuttua työpari, jonka kanssa näitä asioita voisi pohtia.
Liitto on merkittävä toimija ja edunvalvoja myös nuorisovaltuuston jäsenille. Turun nuorisovaltuuston kaikki jäsenet ja varajäsenet ovat Nuva ry:n jäseniä ja heidän jäsenmaksunsa maksetaan nuorisovaltuuston budjetista. Kannustan nuorisovaltuuston jäseniä osallistumaan liiton tapahtumiin, jotka ovat iloisia kohtaamisen, verkostoitumisen ja aidon oppimisen paikkoja nuorisovaltuustossa toimiville nuorille. Nuorisovaltuustotoiminnassa parannetaan maailmaa vaikuttamisen keinoin, mutta saadaan myös uusia samanhenkisiä kavereita.
Nuorisovaltuustotoiminnan tukijana liiton rooli on merkittävä. Sekä nuorten että ohjaajien kannattaakin hyödyntää sen tarjoamia mahdollisuuksia.
Mirja Teräs
Kirjoittaja työskentelee Turun kaupungilla osallisuuden erityisasiantuntijana.